Εκδηλώσεις

28η Οκτωβρίου 2016

 

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στη Δάφνη

 

 

 

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία μέσω του Πρέσβη της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ι. Μεταξά, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση των Ιταλικών στρατευμάτων του Μουσολίνι από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το μεγαλοπρεπέστατο ΟΧΙ του πρωθυπουργού αντανακλούσε και τη θέληση του ελληνικού λαού. Ήταν κάτι σαν λαϊκή απαίτηση.

Αυτό το ΟΧΙ υπερασπίστηκαν οι πρόγονοί μας στα ελληνοαλβανικά βουνά. Πολεμώντας ηρωικά κατάφεραν να υποτάξουν τον υπέρτερο Ιταλικό στρατό.

Όποιος είναι Έλληνας πρέπει να είναι περήφανος για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Η μαθητιώσα νεολαία της Δάφνης τιμώντας τη μεγάλη ημέρα, παρέλασε με υπερηφάνεια στον κεντρικό δρόμο του χωριού, μπροστά από τους επισήμους και πλήθος κόσμου που τους καταχειροκρότησαν.

Είχε προηγηθεί δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε για πρώτη φορά φέτος η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Άννα Βλάχου, η οποία κατόρθωσε με λιτό λόγο να μεταφέρει στους παριστάμενους τη δόξα και το μεγαλείο που περικλείει η 28η Οκτωβρίου.

 

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 Η Πλατεία γέμισε φως

 

Η Πλατεία γέμισε φως

 

Η καινούρια πλατεία της Δάφνης, έδειξε το αληθινό της πρόσωπο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο Δήμος μας τοποθέτησε νέα φωτιστικά σώματα, τα οποία κρέμονται από καλαίσθητους ιστούς.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνα και Πειραιά με τον ταμία της, ηλεκτρολόγο και εγκαταστάτη, Λιάππη Δωρόθεο και το συνεργείο του, φρόντισε να συνδέσει, αλλά και να ρυθμίσει όλα τα φωτιστικά σώματα της νεοκατασκευασμένης πλατείας. Δεν ένωσε μόνο αυτά, αλλά και τα φωτιστικά της υπόλοιπης πλατείας.

Έτσι, κάθε βράδυ δημιουργείται ένα πραγματικά όμορφο θέαμα στο κέντρο του χωριού, αφού το άπλετο, τεχνητό φως κάνει την κάθε νύχτα να μοιάζει με ηλιόλουστη μέρα.

 Ιατρικές Εξετάσεις

 Διήμερο Ιατρικών Εξετάσεων στην Δάφνη

 

   

 

 

Με μεγάλη προσέλευση περισσοτέρων από 400 συμπατριωτών μας από την ευρύτερη περιοχή της Δάφνης ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα το διήμερο ιατρικών εξετάσεων στις 14 και 15 Οκτωβρίου, που οργανώθηκε από την Επιστημονική Εταιρεία Καλαβρυτινών Ιατρών 'Ο Μελάμπους´.

Τις ιατρικές εξετάσεις πραγματοποίησαν γιατροί Καλαβρυτινής καταγωγής από 8 ειδικότητες.

Στις 14 Οκτωβρίου εξετάστηκαν οι μαθητές του νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνάσιου και λυκείου σχολείου από την παιδίατρο κ. Μαϊλη Λιάνα ενώ εξέτασαν μεγάλο αριθμό κατοίκων ο Νεφρολόγος κ. Ζηρογιάννης Παναγιώτης, ο Δερματολόγος κ. Γιαννόπουλος Πέτρος , η Παθολόγος κ. Μποτή Γιαννοπούλου Ευγενία και η Παθολόγος Σπηλιοπούλου Γιάννα.

Στις 15 Οκτωβρίου εξέτασαν ο Ενδοκρινολόγος κ Γεωργιάδης Παύλος, ο Γυναικολόγος κ Παπαπαναγιώτου K Ιωάννης, οι Καρδιολόγοι κκ Νασιώτης Θεόδωρος και Δημητρούλης Δημήτριος Οφθαλμίατρος κ Σινάπη Βασιλική, ο Οφθαλμίατρος κ Σινάπης Άγγελος, ο Γενικός Ιατρός κ Ραζης Νικόλαος, ο Δερματολόγος κ. Γιαννόπουλος Πέτρος , η Παθολόγος κ. Μποτή Γιαννοπουλου Ευγενια και ο Χειρουργός κ Ζωγράφος Ν Γεώργιος. Στις εξετάσεις διατέθηκε καρδιολογικός και οφθαλμολογικός εξοπλισμός του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών από τον συμπατριώτη μας κ Χαμακιώτης Θεόδωρο.

Με την υποστήριξη της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Καλαβρύτων κ Σφυρή Ιωάννας μεταφέρθηκε, για το διήμερο αυτό, ο οφθαλμολογικός εξοπλισμός του Νοσοκομείου Καλαβρύτων στο αγροτικό ιατρείο της Δάφνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Δήμου Καλαβρύτων κ. Λάππα Παναγιώτη, τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Δάφνης κ. Μουγκοπέτρο Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δαφναίων Αθηνών Πειραιώς κ Καυγά Άγγελο, και όλο το προσωπικό του αγροτικού ιατρείου και του Δήμου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλαβρύτων κ. Σφυρή Ιωάννα και στον Διευθυντή του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών κ. Χαμακιώτη Θεόδωρο για την υποστήριξη με ιατρικό εξοπλισμό ( υπερηχογράφος καρδίας, πλήρης οφθαλμολογικός εξοπλισμός).

Το ΔΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών ευχαριστεί τους συναδέλφους για την αφιλοκερδή παροχή ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους συμπατριώτες μας.

Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και υποδηλώνει την ανάγκη διοργάνωσης από την Εταιρεία μας και άλλων διοργανώσεων προσφοράς στους συνανθρώπους μας της ευρύτερης επαρχίας Καλαβρύτων.

 

Ζωγράφος Ν Γεώργιος Διευθυντής Χειρουργικής ΓΝΑ 'Γ. Γεννηματάς' Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών

 

Γιαννόπουλος Πέτρος Δερματολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Μέλος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας Καλαβρυτινών Ιατρών

 

   

 

Η παρουσία της επιστημονικής εταιρείας των Καλαβρυτινών γιατρών «ο Μελάμπους», το 2ήμερο στο ιατρείο της Δάφνης δεν ήταν τυπική αλλά ουσιαστική και σε κάποιες περιπτώσεις σωτήρια για τους ασθενείς.

Παρακολουθώντας από κοντά όλο το διήμερο των εξετάσεων εκτιμούμε ότι αν συνεχιζόταν για άλλες τόσες μέρες η προσέλευση των συμπατριωτών από την Δάφνη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Πάου, Νάσια, Πεύκου, Βεσσινίου, Πουρναριάς, Σειρρών, Σκοτάνης, Χόβολης θα ήταν εξ’ ίσου μεγάλη, δείγμα δυστυχώς των ελλείψεων και των κενών στο σύστημα υγείας.

Οι γιατροί μας, με την επιστημονική τους κατάρτιση η οποία συνοδευόμενη από ιατρικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας κατόρθωσαν να διαπιστώσουν προβλήματα υγείας τα

οποία οι εξεταζόμενοι, όχι μόνο δεν γνώριζαν, αλλά ούτε καν είχαν υποψιαστεί, έχοντας κάποιο ύποπτο σύμπτωμα. Μάλιστα, σημειώνουμε ενδεικτικά ότι βεβαιώθηκε καρδιολογικό πρόβλημα τόσο σοβαρό, που υποχρέωσαν τον εξεταζόμενο να κάνει άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ευχόμαστε ο πρόεδρος των γιατρών, Γεώργιος Ζωγράφος όπως και το εκλεκτό μέλος της επιστημονικής εταιρείας, Πέτρος Γιαννόπουλος, να επαναλάβουν σε εύλογο χρονικό διάστημα παρόμοια αποστολή. Οι συμπατριώτες, τους περιμένουν και είναι σίγουροι ότι οι γιατροί θα ανταποκριθούν, στηριζόμενοι στην αγάπη που δείχνουν για τον τόπο τους, ο οποίος δυστυχώς είναι όσο απομονωμένος.

 

  

 

Η προετοιμασία για την επιτυχία του 2ημέρου των ιατρικών εξετάσεων είχε ξεκινήσει πολλές ημέρες πριν για τους Δαφναίους με την συνεχή επίβλεψη του Αντιδημάρχου Παναγιώτη Λάππα.

Οι εθελοντές Χρήστος Τράγκας, Κώστας Σπηλιόπουλος, Χρήστος Κοσυβάκης, Πέτρος Ρηγόπουλος, Γεώργιος Λεβέντης, Πάνος Μαλής, Γιάννης Κοροντζής, Νίκος Χαζιζάι φρόντισαν για την καθαριότητα και τον ευπρεπισμό του κτηρίου του ιατρείου, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, όπως και το βάψιμο με χρώματα που παραχώρησαν η Αγγελική Ραμαντάνη και ο Χρήστος Χριστόπουλος (Κοκόσης).

Οι δάσκαλοί και οι καθηγητές των σχολείων μας, με πρωτεργάτες τους Γεώργιο Μουγκοπέτρο, Γιάννη Μπουσιούτη και Βασίλη Κουτε, φρόντισαν α ενημερώσουν αλλά και να μεταφέρουν τους μαθητές για εξέταση στο ιατρείο.

Οι γυναίκες της Δάφνης, Ρούλα Αδάμη, Σούλα Βασιλακοπούλου, Γεωργία Κουτσιουρή, Αγγελική Ραμαντάνη, φρόντισαν να γλυκάνουν τους γιατρούς με βουτήματα και χειροποίητα γλυκά.

Τα κορίτσια από την «Βοήθεια στο σπίτι» και τις δύο ημέρες των ιατρικών εξετάσεων παρείχαν κάθε βοήθεια είτε στους εξεταζόμενους, είτε στους γιατρούς με ευγένεια και χαμόγελο χωρίς ίχνος κούρασης.

Ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά με επικεφαλή τον πρόεδρο του αλλά και τον Αντιπρόεδρο Γεώργιο Λιαρόπουλο, την Γραμματέα Βάσω Μαλλή, αλλά και τον Ταμία Δωρόθεο Λιάππη, φρόντισαν για την ενημέρωση της άφιξης των γιατρών. Υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν τους γιατρούς, φροντίζοντας από την μεριά τους, οι γιατροί να νιώσουν άνετα, είτε προσφέροντάς τον απαραίτητο καφέ ή λίγο μεταλλικό νερό, είτε δείχνοντας την ευγνωμοσύνη τους για την παρουσία τους.

Κλείνουμε με τις δηλώσεις του προέδρου των γιατρών, του χειρούργου Γιώργου Ζωγράφου, «Η προσέλευση του κόσμου ήταν εκπληκτική και μη αναμενόμενη», για να συμπληρώσουμε εμείς ότι ύστερα από αυτή την δήλωση φρονούμε ότι η αποστολή θα επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Άγγελος Καυγάς

Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων

Αθήνας και Πειραιά

 

   Εορτασμός Αγ. Νικολάου 2016

 Ο Αγιος Νικόλαος γιόρτασε

 

 

 

Το εκκλησάκι μας κόσμημα στην είσοδο του χωριού την Δευτέρα 9-5-2016 γιόρτασε με την παρουσία όλων μας.

Οι ιερείς παπα-Τάκης και παπα-Νικόλας του χωριού τέλεσαν πανηγυρική θεία λειτουργία σε μνήμη του Νεομάρτυρα Αγ. Νικολάου κι ευλόγησαν όλο το εκκλησίασμα το οποίο παρακολούθησε με απόλυτη θρησκευτική κατάνυξη την τελετή.

Οι πολλές και ευλογημένες αρτοκλασίες μαζί με πασχαλινά κουλουράκια και γλυκίσματα μοιράστηκαν στους πιστούς οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιό μας.

Σημειώνουμε σε τούτο το σημείο εκ μέρους της τριμελούς Επιτροπής αποτελούμενης από τους Λιαρόπουλο Γεώργιο, Θεοδωροπούλου Αλεξάνδρα και Καυγά Θ. Άγγελο, μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά που επιμελήθηκαν της ανακαίνισης του Αγ. Νικολάου, τις πολλές ευχαριστίες σε όλους όσοι προσέφεραν αλλά και συμπαραστάθηκαν ώστε να αποκτήσει ο ναός τη σημερινή του μορφή. Ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για την ανιδιοτελή μεγάλη προσφορά τους.Πάσχα 2016

 Πάσχα με καλοκαιρινό καιρό

 

 

  

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν και φέτος στο χωριό οι Άγιες ημέρες του Πάσχα. Πολλοί συμπατριώτες και φίλοι παρευρέθηκαν στο χωριό κι όλα τα σπίτια αυτές τις ημέρες ήταν ανοικτά.

Την Μεγάλη Παρασκευή έγινε η περιφορά των Επιταφίων της Αγ. Τριάδας και του Αγ. Χαραλάμπους με σημείο συνάντησης την κεντρική πλατεία όπου ψάλτες, ιερείς κι εκκλησίασμα έψαλαν τα εγκώμια.

Η Ανάσταση έφερε όλους τους συγχωριανούς και στις δύο εκκλησίες μας, που τις γέμισαν ασφυκτικά δημιουργώντας το αδιαχώρητο τόσο μέσα στις εκκλησίες όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Το “Χριστός Ανέστη” συνοδεύτηκε από πλήθος πυροτεχνημάτων τα οποία φωταγώγησαν τον ουρανό στον οποίο δημιούργησαν εξαιρετικές ζωγραφιές, παρουσιάζοντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα.

Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη σε όλους και του χρόνου να είμαστε όλοι παρόντες να γιορτάσουμε τις Άγιες ημέρες του Πάσχα.

 

 Ο Σύλλογος τίμησε...

 Ο Σύλλογος τίμησε…

 

 

Ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά πριν από την βράβευση των αθλητών τίμησε με πλακέτα τους δασκάλους του Δημοτικού Σχολείου Δάφνης Όλγα Ραμαντάνη και Νίκο Μαραγκό για την πολυετή, πολύτιμη και ποικίλη προσφορά τους στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας αλλά και τα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού μας.Εορτασμός 25ης Μαρτίου (2016)

 Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα όπως αρμόζει άλλωστε, γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου της απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον τούρκικο ζυγό.

Το σημαιοστολισμένο χωριό υποδέχτηκε την δοξασμένη ημέρα, με την δοξολογία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας με την παρουσία των μαθητών των σχολείων, επισήμων και πολλών συμπατριωτών.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Νηπιαγωγό Καλλιρρόη Μαυρέλη.

Στην συνέχεια μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού απήγγειλαν πατριωτικά ποιήματα, ενώ όλοι μαζί μαθητές και παρευρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών όλων των σχολείων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) επευφημούμενοι από τους θεατές.

Τα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούσαν να περιμένουν. Η βροχή άρχισε αλλά οι μαθητές – δρομείς ήθελαν να κλείσουν τις εκδηλώσεις με τον αγώνα δρόμου 1821 μέτρων από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην πλατεία. Παλιό έθιμο που αναβίωσε ο Σύλλογός μας και τηρείται απαρέγκλιτα.

Στον Αγώνα Δρόμου έλαβαν μέρος οι παρακάτω δρομείς (αγόρια και κορίτσια): Τσιρώνης Γιάννης, Ασημακόπουλος Βασίλης, Αποστολόπουλος Σπύρος, Μαλλής Νικόλαος, Καλαφάτης Γιώργος, Βλάχος Γιώργος, Λουρίδας Βαγγέλης, Βογιατζής Στέλιος, Θεοδωρόπουλος Νίκος, Χατζιζάι Τζων, Μετάνι Παρασκευή, Μουγκοπέτρου Σωτηρία, Μπεγού Κωνσταντίνα, Ρουμελιώτη Μαρία, Θωμά Αλεξάνδρα.

Νικητές αναδείχτηκαν:

1ος Καλαφάτης Γιώργος

2ος Βλάχος Γιώργος

3ος Λουρίδας Βαγγέλης

Στα κορίτσια 1η τερμάτισε η Μετάνι Παρασκευή.

Ο πρώτος νικητής τιμήθηκε με κύπελλο ενώ σε όλους απονεμήθηκαν μετάλλια (προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας- Πειραιά). Στους τρείς πρώτους νικητές και στην πρώτη νικήτρια αθλήτρια δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα (επίσης προσφορά του Συλλόγου μας).

Τα βραβεία και τα μετάλλια απένειμαν ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Παναγιώτης Λάππας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Σπηλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Άγγελος Καυγάς, ο Διευθυντής του Λυκείου Δάφνης Γιάννης Μπουσιούτης, του Γυμνασίου Κουτές Βασίλης (τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την πολύτιμη βοήθειά του στην διεξαγωγή του αγώνα), του Δημοτικού Μουγκοπέτρος Γιώργος. Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Σατολιάς Παύλος, ο εκπρόσωπος της Δάφνης Τσίπος Γιάννης και της Σκοτάνης Ρηγόπουλος Πέτρος.

 Λαμπαδηδρομία 2016

 Από την παραμονή ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

 

 

Οι Δαφναίοι ξεκίνησαν τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 από την παραμονή το βράδυ με τη λαμπαδηδρομία.

Οι λαμπαδηδρόμοι πιστοί και συνεπείς στο ιστορικό ραντεβού τους στην κεντρική πλατεία του χωριού, παρά τον βροχερό καιρό συμμάχησαν μαζί του και στις 19:30 ξεκίνησαν με ξάστερο ουρανό το οδοιπορικό στους δρόμους και στα καλντερίμια του χωριού διαταράσσοντας την ήρεμη καθημερινότητά του.

Η φλόγα, σύμφωνα με τον μύθο του Προμηθέα, αποτελεί σύμβολο του ανθρώπου, της ανθρώπινης εφευρετικότητας, μα κυρίως έχει καθιερωθεί και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες.

Έτσι, οι λαμπαδηδρόμοι με τη φλόγα της δάδας τους, σε ένα βαθύτερο συμβολισμό ένωσαν το Ιστορικό 1821 με τη σημερινή εποχή.

Φθάνοντας με τους αναμμένους πυρσούς στην “Ράχη” φωταγώγησαν με επιτυχία το πετρόφτιαχτο δοξασμένο 1821, το οποίο γνωρίζοντας τη δόξα που περικλείει για όλους τους Έλληνες, αρνιόταν πεισματικά να σβήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολούθησε η ρίψη πολλών πυροτεχνημάτων που επιβεβαίωνε το γεγονός της απελευθέρωσης.

Το θέαμα των πολύχρωμων πυροτεχνημάτων που ζωγράφισαν στο μαύρο καμβά του ουρανού, δημιουργώντας την μαγική εντύπωση της νύχτας για μέρα ήταν καταπληκτικό.

Το θέαμα ενισχύθηκε φέτος και από «μπαλοθιές» συγχωριανών και επιπλέον πυροτεχνημάτων που ρίχτηκαν από το ύψωμα του Αγ. Χαραλάμπους. Όλοι οι Δαφναίοι απόλαυσαν το σημαντικό γεγονός από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους και από την κεντρική πλατεία.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από το σύνολο των Δαφναίων υπό την διοργανωτική ευθύνη του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά αλλά και τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

 Καρναβάλι 2016

 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΔΑΦΝΗΣ 2016

 

  

 

Πράματα και θάματα έγιναν την Κυριακή 13/3/2016 στην πλατεία της Δάφνης:

• ...μας επισκέφτηκε και μίλησε ο Τσίπρας

• Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων υπέγραψε δημόσια το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ανδρών.

• Νεαρές κοπέλες ξέφυγαν από το «Χαρέμι» και έπιασαν το τσιφτετέλι παρασύροντας και τον Δήμαρχο.

• Πρόσφυγες σε «Κάρο» με προορισμό τα σύνορα πέρασαν κατά λάθος από την Δάφνη.

• «Χουζούρηδες», παιδιά του Δημοτικού Σχολείου άφησαν τα μαθήματα και βγήκαν στο δρόμο.

• Οι αγρότες ξεσηκώθηκαν ενώ ο Αντιδήμαρχος διαφώνησε με τον Δήμαρχο για τον τρόπο αντιμετώπισής τους φθάνοντας μέχρι την παραίτηση.

Όλα τα παραπάνω τα είδαμε το μεσημέρι της Κυριακής 13/3/2016 στο περίφημο πλέον Καρναβάλι της Δάφνης.

Ξεκίνησαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου τα οποία πιστά στο ραντεβού τους χόρεψαν τον Αποκριάτικο χορό «Γαϊτανάκι» στην πλατεία του χωριού κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων.

Αμέσως μετά υπό τους ήχους των τραγουδιών του Dj που κάλυψε την εκδήλωσή μας, ωραία κορίτσια κρατούσαν και μετέφεραν το πανό που έδινε την έναρξη του Καρναβαλιού.

Ακολούθησαν άλλα κορίτσια το ίδιο όμορφα και δροσερά που μοίραζαν στους θεατές σοκολατάκια, καραμέλες, γλειφιτζούρια και πολλά κομφετί.

Το πρώτο group που παρέλασε ήταν οι μικροί Χουζούρηδες οι οποίοι έριξαν κομφετί σε όλους τους φίλους επισκέπτες.

Ακολούθησε το «Χαρέμι» όπου νεαρές υπάρξεις επάνω σε άρμα αλλά και πεζές επιδόθηκαν στο τσιφτετέλι παρασύροντας στο ρυθμό τους τον ίδιο τον Δήμαρχο Καλαβρύτων που τις συναγωνίστηκε επάξια.

Οι «Εύθυμες Χήρες» ανυπομονούσαν για την δική τους παρέλαση και ήταν μάρτυρες της δημόσιας υπογραφής του πρώτου σύμφωνου συμβίωσης μεταξύ δύο ανδρών με την παρουσία του Δημάρχου, ο οποίος δεν τους χάλασε την επιθυμία.

Το «Κάρο» που έσυραν δυο γιοργαλίτικα άλογα μετέφερε τους πρόσφυγες για τα σύνορα κάνοντας μια στάση στην πλατεία της Δάφνης που έγιναν δεκτοί με πολλά χειροκροτήματα.

Τελευταίο group ήταν των «Ξεσηκωμένων αγροτών», οι οποίοι με αγροτικά οχήματα, τρακτέρ, μαύρες αλλά και ελληνικές σημαίες πλησίασαν με άγριες διαθέσεις.

Όλοι είμασταν μάρτυρες της διαφωνίας ανάμεσα στο Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο Καλαβρύτων για τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Ο Τσίπρας επενέβη, ο οποίος ανεβαίνοντας σε τρακτέρ έβγαλε πύρινο λόγο υποστηρίζοντας το δίκιο των αγροτών εισπράττοντας χειροκροτήματα και ενθουσιασμό.

Τέλος οι καλλίφωνοι Δαφναίοι με την συνοδεία κλαρίνου και ταβουλιών ξεσήκωσαν τους θεατές που άρχισαν το χορό.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν εύγευστα καλοψημένα σουβλάκια, άφθονο κρασί και η περίφημη φέτα Καλαβρύτων του Συνεταιρισμού τα οποία ετοίμασαν με υπομονή και μεράκι ο Γιάννης Τσίπος, ο Θοδωρής Αδάμης, ο Κώστας Χαρδαβέλας, ο Πέτρος Ρηγόπουλος και ο Αργύρης.

Όλα τα group ήταν περίφημα, μας διασκέδασαν και χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους. Η επιτροπή βρέθηκε σε δύσκολη θέση όμως όφειλε να απονείμει τα βραβεία τα οποία ήταν χρηματικά.

Το πρώτο βραβείο δόθηκε στους «Ξεσηκωμένους Αγρότες» ενώ τα υπόλοιπα group ισοβάθμησαν στην δεύτερη θέση ικανοποιώντας τους συμμετέχοντες.

Την παρουσίαση του Καρναβαλιού έκανε με ευρηματικό τρόπο ο Κώστας Σαϊτάνης, ο οποίος αν και είχε προτάσεις από το Ρίο και την Πάτρα, προτίμησε να παρουσιάσει το Καρναβάλι του χωριού του.

Στο τέλος όπως πάντα κάηκε ο Βασιλιάς Καρνάβαλος και ανανεώθηκε το ραντεβού με όλους για το 2017.

 

Μας τίμησαν με την παρουσία τους:

• Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς

• Οι Βοηθοί Δημάρχου Μαγκαφάς Νικόλαος, Πανουτσακοπούλου Στέλλα και Παπαδάτου Χρύσα

• Ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ν. Αχαΐας Κώστας Κακαβάς

• Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Σπηλιόπουλος, Θεόδωρος Τακτικός, Σωτήρης Δουκλιάς και Ανδρέας Ζυγούρας

• Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. Δάφνης Κώστας Λαζανάς

• Ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Πάου Βασίλης Χριστόπουλος

• Ο εκπρόσωπος Τ.Κ. Σκοτάνης Πέτρος Ρηγόπουλος

• Ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Αμυγδαλιάς Χρήστος Διαμαντόπουλος

• Ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Πουρναριάς Μαρίνης Ρουμελιώτης

• Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων Μαριάνθη Χρονοπούλου

• Η Πρόεδρος του Συλλόγου Σειρρών Δήμητρα Κωνσταντινίδη

• Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πεύκου Αθανάσιος Δημητρακόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Πάνος Φωτόπουλος

Συγχαρητήρια σε όλους τους συνδιοργανωτές:

• Στον Δήμο Καλαβρύτων, στον εκπρόσωπό του Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Παΐων Παναγιώτη Λάππα

• Στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας- Πειραιά, στον Πρόεδρο Άγγελο Καυγά

• Στο Δ.Σ. του Ναυταθλητικού Ομίλου Δάφνης, στον Πρόεδρο Θεόδωρο Κόλλια.

Το ίδιο βράδυ στις εγκαταστάσεις του Κανόε-Καγιάκ στο Λάδωνα πραγματοποιήθηκε το Αποκριάτικο πάρτυ του ΝΑΟΔ με μεγάλη επιτυχία. Πρωτότυπες αποκριάτικες στολές, πολύ κέφι και χορός μέχρι το πρωί. Δωρεάν ποτά για όλους και βραβεία για τις 3 καλύτερες αμφιέσεις (αποκριάτικες στολές). Το πρώτο βραβείο (150) ευρώ πήρε η αμφίεση “Ο Χονδρός και ο Λιγνός”, το δεύτερο (100 ευρώ) “Η μηχανή του χρόνου” και το τρίτο (50 ευρώ) “Η Θλιμμένη Χήρα”.

Ραντεβού του χρόνου με χαρούμενη διάθεση να ξεφαντώσουμε και πάλι...

 Χορός 2016

 

Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά και Κοπή της Πίτας

 

 

 

Την Παρασκευή το βράδυ 26 Φεβρουαρίου 2016 όλοι οι Δαφναίοι κατευθύνθηκαν στο κέντρο διασκέδασης «VOICE» στο Ρούφ στην οδό Πέτρου Ράλλη 29.

 

Δεν τους λύγισε η παρατεταμένη 6ετής οικονομική κρίση και τίμησαν με την παρουσία τους προσερχόμενοι μαζικά. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε βέβαια στους συγχωριανούς που ήλθαν από το χωριό μόνο και μόνο για την εκδήλωση αυτή.

 

Κόψαμε την πίτα μας και προσφέρθηκαν κομμάτια της σε όλους τους φίλους. Τυχερός συμπατριώτης βρήκε το φλουρί σημάδι θετικό ότι το 2016 θα είναι για αυτόν και την οικογένειά του χρονιά με υγεία και ευτυχία.

 

Ο ετήσιος χορός ξέχωρα από το συμβολικό χαρακτήρα, μας προτρέπει να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, το άγχος, την κατήφεια ενώ είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουμε συμπατριώτες και φίλους που έχουμε να δούμε αρκετό καιρό.

 

Η εκδήλωση άρχισε με το χαιρετισμό από τον πρόεδρο Άγγελο Καυγά ο οποίος ευχαρίστησε τους συμπατριώτες και φίλους για την παρουσία τους.

 

 

Για την πορεία του συλλόγου ανέφερε ότι παρά την πιεστική 6ετία που διανύουμε όχι μόνο στάθηκε όρθιος αλλά συνεχίζει χωρίς να έχει καμία περικοπή στις δραστηριότητες του, αντίθετα πρόθεση του Δ.Σ. είναι να προσθέτει καινούργια πράγματα.

 

Τόνισε ότι όλες οι εκδηλώσεις, δραστηριότητες δημοσιοποιούνται είτε στο site του συλλόγους που διατηρεί στο διαδίκτυο είτε στην εφημερίδα μας που κυκλοφορεί στις αρχές Μαρτίου περιλαμβάνοντας τον απολογισμό του έτους 2015 με λεπτομερή αναφορά στα έσοδα και στα έξοδα.

 

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

 

* ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση ενώ παρουσίασε το έργο φωτισμού της Δάφνης που αποπερατώθηκε πρόσφατα με την τοποθέτηση φωτιστικών στύλων στην πλατεία, στον κεντρικό δρόμο και στην θέση Κοτρώνα.

 

Έδωσε ραντεβού όχι μόνο για τους Δαφναίους αλλά για όλους τους Καλαβρυτινούς στις 13 Μαρτίου 2016 στο Καρναβάλι της Δάφνης.

 

* ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Δ.Ε. Παίων Παναγίωτης Λάππας

 

* ο Δοιηκητής του Τμήματος Τροχαίας Κηφισιάς συμπατριώτης Γιάννης Δημητρακόπουλος

 

* ο Δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων της Δ.Ε. Παίων Γίωργος Σπηλιόπουλος

 

* ο Πρόεδρος του Συλλόγου πολυτέκνων Δάφνης και περιχώρων Νικόλαος Φελεμέγκας

 

* η πρόεδρος του Συλλόγου Σκοτάνης Μαριάνθη Χρονοπούλου και η γραμματέας Άννα Παπαδοπούλου

 

* η Πρόεδρος του Συλλόγου Σειρρών Δήμητρα Κωνσταντινίδη

 

* η Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής ένωσης Αναστασία Μπαλασοπούλου

 

* ο Αντιπρόεδρος της ΝΑΟΔ Τρύφωνας Κοροντζής

 

* ο Ταμίας του Συλλόγου Βασιλικών Ευθύμιος Σκαρμόυτσος

 

 

* ο πρώην Τ.Σ. Άγγελός Χρ. Καυγάς

 

Οι πρώην πρόεδροι του Συλλόγου μας:

* Ανδρέας Παναγόπουλος

* Αθανάσιος Ζηρογιάννης

 

* ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Σκοτάνης Σταύρος Μουγγολιάς

 

Η ορχήστρα του κέντρου γέμισε με μουσική αρμονία τον χώρο. Οι καλλιτέχνες, τραγουδιστές με την πρόοδο της ώρας και την καλή προδιάθεση όλων των θαμώνων από την ερμηνεία των Δημοτικών τραγουδιών, μας έφεραν όλους στην πίστα. Το κέφι άναψε για τα καλά και κράτησε μέχρι τις μεγάλες πρωινές ώρες με την νεολαία μας να έχει τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο στο χορό.

 

 

Ευχαριστούμε όλους τους Δωροθέτες οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την επιτυχημένη λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα.

 

* Fuji Film HELLAS για τα δώρα που φρόντισε το μέλος του Συλλόγου ο Θοδωρής Ζηρογιάννης

 

* Τους Κοσμηματοπώλες μας:

-Χρήστο Ρηγόπουλο

-Γιάννη Ρηγόπουλο

-Γιάννη Παπαγεωργίου

-Θανάση Ρηγόπουλο

-ΑΦΟΥΣ Ζηρογιάννη

 

* Τον επιχειρηματία Ανδρέα Παϊκόπουλο

* Την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και προσωπικά τον Λάμπη Μακρή

* Τον αγροτογαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και προσωπικά τον Πρόεδρο Παύλο Σατολιά

* Τον Δημήτρη Πλατάκο

* Τον Λάμπη Πλατάκο

* Την Αλεξάνδρα Λεβέντη-Λαζανά

* Την χειρουργό οδοντίατρο Σαράκη- Ζηρόγιαννη Παναγιώτα

* Την Πόπη Μαγκλάρα

* Τον Κώστα Χρυσανθακόπουλο

* Τον Κώστα Πετρόπουλο

* Την εταιρεία Ceramics Art της Τασούλας Στεφανοπούλου

* Τον Πάνο Μπερλέμη και τον Δήμο Μπάτο

* Τον Λάμπη Θεοδωρόπουλο

* Τον Θανάση Ξηρογιάννη

* Τον Βασίλη Σπηλιόπουλο

* Τον Θοδωρή Κατσαμπούλα

 

 Εορτασμός Αγ. Χαράλαμπου 2016

 Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ

 
Ο παπα-Νικόλας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγ. Χαραλάμπους πέτυχαν να συγκεντρώσουν και φέτος στις 10 Φεβρουαρίου που τιμάται η μνήμη του πολιούχου Αγίου του χωριού μας πολλούς πιστούς που γέμισαν την ανακαινισμένη εκκλησία.
Όλοι παρακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια τον Μέγα Εσπερινό, την περιφορά της εικόνας του Αγ. Χαραλάμπους και τη Θεία Λειτουργία με πολλές αρτοκλασίες υπέρ υγείας. 
Διακρίναμε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γεώργιο Λαζουρά, τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Λάππα και τον Δημ. Σύμβουλο Γεώργιο Σπηλιόπουλο. 
Στο τέλος της λειτουργίας εξαιρετικές κυρίες είχαν φτιάξει και μοίρασαν ποικιλία γλυκισμάτων τέλειας ποιότητας και άρτο από τις προσφερθείσες αρτοκλασίες.
 


Η χαρά των παιδιών είναι στο κέντρο της Δάφνης

 


Η χαρά των παιδιών είναι στο κέντρο της Δάφνης

 

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου φροντίζοντας για τη χαρά και τη διασκέδαση όλων των παιδιών του χωριού, δημιούργησε στην πλατεία, στο κέντρο της Δάφνης, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με ποικίλες δραστηριότητες για τους επισκέπτες της.

Πέτυχαν να σηκώσουν τα παιδιά από την καρέκλα του υπολογιστή, του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών  και να τα συγκεντρώσουν στην όμορφη ανακατασκευασμένη αίθουσα του παλαιού Δημαρχείου.

Τα παιδιά χαίρονται την άσκησή τους στο πινγκ- πονγκ, παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, παρακολουθούν όλες τις τελευταίες κινηματογραφικές ταινίες σε DVD και τελικά σφυρηλατούν τις μεταξύ τους διαπροσωπικές σχέσεις που σήμερα τείνουν να εκλείψουν από τη νεολαία μας.

Βέβαια για να φτάσουμε σε αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα συνέβαλλαν ουσιαστικά ο Δήμος Καλαβρύτων με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Λάππα που παραχώρησε την αίθουσα και οι σύλλογοι Δαφναίων Αθήνας Πειραιά με τον πρόεδρό του  Άγγελο Καυγά και Ναυταθλητικού Ομίλου με τον πρόεδρό του Θεόδωρο Κόλλια που συνέβαλλαν ιδιαίτερα στον εξοπλισμό του χώρου προς απόλυτη ικανοποίηση των παιδιών μας.

 

 28η Οκτωβρίου 2015

 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 

 

Με λεβεντιά αλλά και τον ανάλογο σεβασμό στους προγόνους μας που βροντοφώναξαν το ΟΧΙ στις 28 Οκτωβρίου 1940 και υπερασπίστηκαν την Ελλάδα μας, παρέλασε στον κεντρικό δρόμο της Δάφνης η νεολαία μας.

 

 

            Μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου κρατώντας ψηλά την Ελληνική σημαία, έδειξαν ότι δεν ξεχνούν τα παλικάρια που χάθηκαν στα βουνά της Αλβανίας, αυτούς που πολέμησαν για να απολαμβάνουμε όλοι εμείς τις ατέλειωτες απολαύσεις της ελευθερίας.

 

 

           Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Καλοκαίρι 2015

 

 

ΟΛΟΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (21-22-23/8/2015) ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

 

Οι φορείς της Δάφνης: Δήμος Καλαβρύτων, Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά και ΝΑΟΔ χωρίς να επηρεαστούν καθόλου από την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε οργάνωσαν και παρουσίασαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 21, 22 και 23 Αυγούστου 2015.

Οι συμπατριώτες, όχι μόνο είχαν προγραμματίσει την παρουσία τους στο χωριό μας την συγκεκριμένη περίοδο, αλλά συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 21-8-2015 το βράδυ στις όχθες του Λάδωνα με το λαϊκό συγκρότημα του Θεόδωρου Πετρόπουλου, χορέψαμε και τραγουδήσαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Πρόεδρος του ΝΑΟΔ Θοδωρής Κόλλιας ευχαρίστησε τους συμπατριώτες θυμίζοντας συγχρόνως την απώλεια δύο μεγάλων προσωπικοτήτων: του Αθηναγόρα Χρονόπουλου και του Γιώργου Γιάνναρη στους οποίους αφιέρωσε τη βραδιά. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην δραστηριότητα του ΝΑΟΔ παροτρύνοντας τους συμπατριώτες να στείλουν τα παιδιά τους στον Όμιλο πλαισιώνοντας τα αθλητικά του τμήματα στην τοξοβολία και κανόε-καγιάκ σλάλομ.

Τόνισε ότι μετά τις εκλογές θα έρθουν από την Ομοσπονδία προπονητές για επίδειξη και προπόνηση.

Ο ΝΑΟΔ, τόνισε, προσφέρει στους αθλητές του δωρεάν τον εξοπλισμό, τη διατροφή και τα έξοδα κινήσεως.

Το Σάββατο 22-8-2015 η νεολαία του χωριού μας, μαθητές (του Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου), τα παιδιά μας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος με λεβεντιά και χάρη, άνοιξαν το πρόγραμμα της βραδιάς με χορούς από τα περισσότερα διαμερίσματα της Ελλάδας.

            Στη συνέχεια τα παιδιά-επισκέπτες χόρεψαν σύγχρονους χορούς με την Βασιλική Ζηρόγιαννη να δίνει το ρυθμό και να ανεβάζει το κέφι.

Σε τούτο το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε την σημαντική προσφορά των ακούραστων δασκάλων Νίκου Μαραγκού και Όλγας Ραμαντάνη.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παΐων Παναγιώτη Λάππα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά, Άγγελο Καυγά, στους οποίους έδωσε το λόγο ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, δάσκαλος, Νίκος Μαραγκός.

 Ο Αντιδήμαρχος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην ανακαινισμένη πλατεία της Δάφνης, τους ευχαρίστησε και παρουσίασε ονομαστικά, όλους και όλες που προσέφεραν για τις εκδηλώσεις μας. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη και ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μέσα σ’ αυτή την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που ζούμε, μέσα σ’ αυτή την μαυρίλα, την αβεβαιότητα και την απελπισία δίνουν ένα τόνο χαράς και στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.»

Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, ήτοι το Δήμο, τονίζοντας την προσωπική συμβολή του Δημάρχου, ο οποίος κάθε χρόνο χρηματοδοτεί τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και το καρναβάλι μας.

            Τον Ναυτικό Όμιλο Δάφνης και το Σύλλογο Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά που πρωτοστατεί σε όλες τις εκδηλώσεις. Παρότρυνε μάλιστα τους συμπατριώτες να πλαισιώνουν, να στηρίζουν, να ενισχύσουν τους Συλλόγους γιατί πέραν των όποιων δραστηριοτήτων είναι πραγματικοί θεματοφύλακες της παράδοσης και της Ιστορίας των χωριών μας.

Λαοί αμνήμονες και ανιστόρητοι, λαοί που παρέδωσαν την δράση και την προσφορά των προγόνων τους στη λήθη του πανδαμάτορα χρόνου, ή αφανίστηκαν ή αφομοιώθηκαν. Σίγουρα πάντως την Ελλάδα, όποιοι και όσο να προσπαθήσουν, δεν θα επιτρέψουμε να την αφανίσουν.

 Για τα Δημοτικά έργα τόνισε ότι υπάρχει διακοπή πληρωμών των έργων ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να σταματήσουν η κατασκευή των υπολοίπων τσιμενταυλακώσεων και η ολοκλήρωση της ανάπλασης της Δάφνης.

Ζήτησε να παλέψουμε όλοι μαζί για την καθημερινότητα για την οποία δεν απαιτούνται πολλά χρήματα, αλλά μόνο όρεξη για δουλειά και διάθεση για προσφορά.

             Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του όλους τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι παρά την συγκυρία των δύσκολων συνθηκών σε χαλεπούς καιρούς, η συνεργασία του Δήμου, του Συλλόγου μας και του ΝΑΟΔ έφερε την απρόσκοπτη πραγματοποίηση των 3ήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ανακοίνωσε ότι ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. εκδόθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία ένα όμορφο ημερολόγιο άλμπουμ για το έτος 2016 με διπλό σκοπό.

Αφ’ ενός να προβάλλει τα αξιοθέατα και τις τοποθεσίες του χωριού μας και αφετέρου να προσφέρει οικονομική ανάσα στο Σύλλογο.

Ζήτησε να το αγοράσουν όλοι οι παριστάμενοι όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον συμπατριώτη που απουσιάζει (κάτι που συνέβη από το σύνολο των παρευρισκόμενων, δείχνοντας την αγάπη τους για το Σύλλογό μας).

Η βραδιά έκλεισε με δημοτική μουσική από την ορχήστρα του Γιώργου Κούνα που διασκέδασε τους συμπατριώτες που είχαν κατακλύσει στην κυριολεξία το κέντρο του χωριού. Ο χορός ήταν για όλους και κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.

            Κατά τη διάρκεια της βραδιάς προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκίσματα που φτιάχτηκαν από εκλεκτές συμπατριώτισσες.

Την Κυριακή 23-8-2015 το βράδυ στην καινούργια πλατεία ο Αναστάσιος Φωτόπουλος με Θέατρο Σκιών (Καραγκιόζης) διασκέδασε όχι μόνο τους μικρούς φίλους μας, αλλά και τους μεγαλύτερους που δείχνουν αγάπη για το συγκεκριμένο θέατρο.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν: Οι ιερείς μας παπα-Τάκης και παπα-Νικόλας από τον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας και Αγ. Χαραλάμπους αντίστοιχα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νικόλαος Ροδόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Δάφνης Κώστας Λαζανάς, τα μέλη Γιάννης Τσίπος και Χρήστος Παναγιωτακόπουλος, ο πρώην βοηθός Ανδρέας Παϊκόπουλος, ο πρώην πολιτευτής και συγγραφέας Δημήτριος Σφυρής, ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Παΐων Γιάννης Μπαλασόπουλος, ο εκπρόσωπος Νασίων Δημήτρης Ζίγκιρης, ο εκπρόσωπος Σκοταναίων Πέτρος Ρηγόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτογαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων Νικόλαος Φελεμέγκας, η Πρόεδρος Γυναικών Μαγούλας και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Σπυριδούλα Παναγοπούλου, ο Αντιπρόεδρός μας Γιώργος Λιαρόπουλος, η Γραμματέας Βάσω Μαλλή, το εκλεκτό μέλος μας Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου και ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας Αθανάσιος Ζηρόγιαννης.

 Εορτασμός του Αγίου Νικολάου 2015

 

 

Εορτασμός της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη Δάφνη

 

 

Το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 εορτάστηκε ο Άγιος Νικόλαος στην Δάφνη Καλαβρύτων με την συγκέντρωση αρκετών συγχωριανών.

            Την Θεία λειτουργία τέλεσαν ο παπα-Τάκης και ο παπα-Νικόλας, ενώ πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας.

            Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά στους προσκυνητές.

            Σημειώνεται ότι το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μας καλωσορίζει στην είσοδο του χωριού, ενώ πρόσφατη είναι και ανακαίνιση του με την φροντίδα του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά και την αμέριστη οικονομική βοήθεια πολλών συμπατριωτών. (Βέβαια, απομένει η πέτρινη πλακόστρωση τμήματος του προαύλιου χώρου, η οποία φρονούμε ότι δεν θα καθυστερήσει.) Του δίνει σίγουρα μεγαλύτερη επιβλητικότητα, η οποία σε συνδυασμό με την θέση του, προσφέρει στην αρτιότερη παρουσία του χωριού μας.

            Παρέστησαν ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δάφνης Κωνσταντίνος Λαζανάς, το Δ.Σ. του Συλλόγου Δαφναίων: ο Πρόεδρος Άγγελος Καυγάς, ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Λιαρόπουλος, ο Ταμίας Δωρόθεος Λιάπης, το μέλος Παναγιώτης Κυριακόπουλος και ο τέως Δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Μιχαλόπουλος.

 

 Πάσχα στη Δάφνη 2015

 

 

Πάσχα στη Δάφνη

 

 

 

Από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, μία εβδομάδα πριν από το Άγιο Πάσχα, άρχισαν σταδιακά να φθάνουν στο χωριό οι πρώτοι επισκέπτες, μη μόνιμοι κάτοικοι, οι οποίοι συγκριτικά με άλλες χρονιές ήταν λιγότεροι. Προφανώς η οικονομική κατάσταση, αλλά και ο βροχερός καιρός, αποτέλεσαν ανασταλτικούς παράγοντες.

 Όσο όμως περνούσαν οι μέρες, οι αφίξεις προοδευτικά πολλαπλασιάζονταν.

Την Μεγάλη Παρασκευή παρακολουθήσαμε σκυφτοί, με θρησκευτική ευλάβεια την περιφορά των Επιταφίων του Αγίου Χαραλάμπους και της Αγίας Τριάδας.

Το πλήθος έσμιξε και ακολούθησε την κατανυκτική πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία του χωριού, κρατώντας ο καθένας το κερί του, ενώ ο πένθιμος ήχος της καμπάνας συμπλήρωνε την ιερή ακολουθία του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο. Μεσάνυχτα. Η μεγάλη στιγμή της Ανάστασης έφτασε. Ο παπα-Τάκης και ο παπα-Νικόλας από την ωραία πύλη των Ι.Ν. Αγ. Τριάδας και Αγ. Χαραλάμπους με περισσή κατάνυξη ύψωσαν την αναμμένη λαμπάδα τους ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε φως» και το εκκλησίασμα άναψε τις λαμπάδες του. Ύστερα από λίγο, έψαλλαν το ανεπανάληπτο «Χριστός Ανέστη», ενώ οι πιστοί διακήρυτταν «Αληθώς Ανέστη», ανταλλάσσοντας συγχρόνως ευχές για υγεία, ειρήνη, ευτυχία και αγάπη.

Ο ουρανός πάνω από τον Ι.Ν. του Αγίου Χαραλάμπους αλλά και την Σειρήνα γέμισε από πολύχρωμα πυροτεχνήματα, ζωγραφίζοντας στο γκρίζο καμβά.

Η Κυριακή του Πάσχα, της Λαμπρής ήταν με ιδανικές συνθήκες, οπότε όσοι είχαν αποφασίσει έψησαν και απόλαυσαν με άνεση, όχι μόνο τον οβελία τους, αλλά και την καταπράσινη άνοιξη που πρόλαβε ήδη να ανθίσει.

 

 

 

 

 Μεγάλη Παρασκευή 2015 στη Δάφνη

 

 

Μεγάλη Παρασκευή στη Δάφνη

 

 

 

Σ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, υπάρχει λειτουργία κι εξιστορούνται τα πάθη του Χριστού και στις δύο εκκλησίες του χωριού μας, την Αγία Τριάδα και τον Άγιο Χαράλαμπο.

            Από τις σημαντικότερες ημέρες, η Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας, αφιερώνεται στην κορύφωση του Θείου δράματος, με την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και την ακολουθία του Επιταφίου.

            Το εκκλησίασμα ζει με κατάνυξη το Θείο δράμα.

            Αφού τελείωσαν τα θαυμάσια εγκώμια, οι ανθοστόλιστοι επιτάφιοι και των δύο ενοριών εξήλθαν στους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού.

            Στην κάθε πομπή ξεχωριστά προηγούνταν τα εξαπτέρυγα, ακολουθούσε ο Σταυρός, ο επιτάφιος, οι ιερείς, οι ψαλτάδες και ο κόσμος που κρατούσε αναμμένες λαμπάδες, ενώ ο πένθιμος ήχος της καμπάνας συμπλήρωνε την θεάρεστη τελετή.

            Η συνάντηση των δύο επιταφίων στην κεντρική πλατεία του χωριού μας με τον κόσμο στα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά και οι ιερείς να απευθύνουν δέηση στο Θεό, δημιούργησε ένα εκπληκτικό θέαμα..

            Ίσως στο χωριό μας, στον τόπο μας, ερχόμαστε πιο κοντά στο Θείο, ιδιαίτερα αναμένοντας το Μεγάλο Σάββατο, την Ανάσταση του Κυρίου.

 

 

 25η Μαρτίου 2015

 

 

Εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 στην Δάφνη

 

 

Δέος, συγκίνηση, υπερηφάνεια και εθνική ανάταση είναι μερικά από τα πάμπολλα συναισθήματα, που προκαλεί στους Έλληνες η επέτειος της Εθνικής εορτής 25ης Μαρτίου 1821.

Σήμερα είμαστε πολιορκημένοι όλοι μας από την υποτέλεια και την έλλειψη φαντασίας από κάποιους που θέλουν να μην ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια.

Ο Σολωμός ο εθνικός μας ποιητής ήταν ελεύθερος, Έλληνας πραγματικός. Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ένα από τα κορυφαία ποιητικά συνθέματα του Σολωμού, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεότερης ελληνικής ποίησης, εμπνευσμένο από τα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου του Μεσολογγίου (ανήμερα Κυριακής των Βαΐων, 10 Απριλίου 1826) εξυψώνει την ανδρεία των αγωνιστών που επιλέγουν να θυσιαστούν για την κατάκτηση της ελευθερίας τους, της πνευματικής τους ελευθερίας.

Έτσι οφείλουν να μεγαλώνουν οι νεότεροι με μεγάλες ιδέες και μεγάλα έργα, αξεπέραστα κατορθώματα. Οι νεώτερες γενιές έχουν υποχρέωση να έρχονται σε επαφή με το παρελθόν.

Το μεγάλο και το σπουδαίο δεν είναι τυχαίο, είναι θέμα επιλογής.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα όπως ταιριάζει φυσικά, γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου1821 στη Δάφνη.

Την παραμονή το βράδυ όλοι οι Δαφναίοι με εμπροσθοφυλακή τη νεολαία μας πραγματοποίησαν την λαμπαδηδρομία.

Σπουδαίο και φωτεινό το θέαμα οι λαμπαδηδρόμοι με αναμμένους πυρσούς να διασχίζουν τους ήσυχους δρόμους του χωριού, διαταράσσοντας την ήρεμη καθημερινότητα.

Μετά από μια μεγάλη διαδρομή ανάμεσα σε δρόμους και σοκάκια στα οποία προσέδωσαν με το πέρασμα πρωτόγνωρη φωτεινότητα, κατέληξαν στην ράχη.

 

Φωταγώγησαν με απόλυτη επιτυχία το πετρόφτιαχτο, δοξασμένο 1821, το οποίο θαρρείς και γνώριζε την δόξα που περικλείει, αρνιόταν πεισματικά να σβήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακολούθησε για το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης, η ρίψη πολλών πυροτεχνημάτων. Το θέαμα των πολύχρωμων, διαφορετικών πυροτεχνημάτων που ζωγράφιζαν στο μαύρο καμβά του ουρανού κάνοντας την νύχτα μέρα, ήταν φανταστικό.

Όλοι οι Δαφναίοι απόλαυσαν το θέαμα από τα μπαλκόνια τους αλλά και από την κεντρική πλατεία.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου μετά την δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας με την παρουσία των μαθητών των σχολείων, επισήμων και πολλών συγχωριανών λόγω της συνεχούς βροχής, τμήμα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε εντός το Ι. Ναού.

Συγκεκριμένα, ο πανηγυρικός της ημέρας με ομιλητή τον δάσκαλο Δημήτριο Παπαεμανουήλ και η απαγγελία των πατριωτικών ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.

Η βροχή συνεχιζόταν δυνατά χωρίς να δείχνει σημάδια αναστολής. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές προστατεύοντας την υγεία των μαθητών, έκριναν ότι δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η παρέλαση.

Οι επίσημοι μετέβησαν στο Ηρώον και κατέθεσαν στεφάνια για τους ήρωες του 1821.

Οι μαθητές όμως, είχαν τελείως διαφορετική άποψη με το επιχείρημα ότι οι ήρωες του 1821 θυσιάστηκαν παλεύοντας και θεμελιώνοντας την ελευθερία μας. «Εμείς ως άξιοι απόγονοι τους θα διστάσουμε μπροστά στη βροχή; Όλοι θα παρελάσουμε και όλοι θα τρέξουμε στον τιμητικό αγώνα δρόμου 1821 μέτρων.» Κάτι το οποίο συνέβη με την συνοδεία των θερμών χειροκροτημάτων των θεατών – συγχωριανών.

Με τέτοια νεολαία η οποία διακατέχεται από υψηλά εθνικά ιδεώδη, το μέλλον της Ελλάδας μας σίγουρα φαντάζει τουλάχιστον αισιόδοξο.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την διεξαγωγή του αγώνα 1821 μέτρων από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού. Στον αγώνα έλαβαν μέρος οι παρακάτω δρομείς, μαθητές – μαθήτριες: Μετάνι Τζέσικα, Μπέγου Κωνσταντίνα, Ζηρόγιαννη Βάσω, Σπηλιοπούλου Γεωργία, Γιαννακοπούλου Αθανασία, Μπουσιούτη Ευγενία, Ζηρόγιαννη Μαριλένα, Τσιρώνης Γιάννης, Θωμάς Βασίλης, Βλάχος Γιώργος, Χατζιζάι Τζων, Ασημακόπουλος Βασίλης, Θεοδωρόπουλος Νικόλαος, Δεχουνιώτης Αλέξης, Μπούζι Άντι, Αποστολόπουλος Σπύρος, Σατολιάς Σπύρος, Λουρίδας Βαγγέλης, Γιαννακόπουλος Γιώργος.

Νικητές αναδείχτηκαν: 1) Τσιρώνης Γιάννης, 2) Θωμάς Βασίλης, 3) Βλάχος Γεώργιος.

Στα κορίτσια 1η τερμάτισε η Μετάνι Τζέσικα.

Ο πρώτος νικητής τιμήθηκε με κύπελλο, ενώ σε όλους απονεμήθηκαν μετάλλια (προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας –Πειραιά) . Στους τρείς πρώτους νικητές και στην πρώτη νικήτρια των κοριτσιών δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα (επίσης προσφορά του Συλλόγου μας). Τα βραβεία και τα μετάλλια απένειμε ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων, Παναγιώτης Λάππας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας- Πειραιά, Άγγελος Καυγάς, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Δαφναίων, Κώστας Λαζανάς, ο διευθυντής του Λυκείου Δαφναίων, Ιωάννης Μπουσιούτης, η διευθύντρια του Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Παπαγγελοπούλου, ο Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου, Γεώργιος Μουγκοπέτρος και ο Αντπρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Λιαρόπουλος.

Ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά πριν από τη βράβευση των δρομέων τίμησε με πλακέτα τον Διευθυντή του Λυκείου Δάφνης, Ιωάννη Μπουσιούτη για την προσφορά αγάπης και γνώσεων στη νεολαία του τόπου μας.

Επίσης τίμησε τον γυμναστή Βασίλειο Κουτέ για την σημαντική του βοήθεια στην διεξαγωγή του αγώνα 1821 μέτρων.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821. 

 

 Απόκριες 2015

 

Καρναβάλι με ποιότητα στην Δάφνη

 

 

            Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς 22-02-2015 το μεσημέρι, το ονομαστό πλέον Καρναβάλι της Δάφνης παρά τη δυνατή βροχή πραγματοποιήθηκε κανονικά χάρη στη θέληση και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων ομάδων αλλά και το πλήθος των θεατών Δαφναίων επισκεπτών και κατοίκων των γύρω χωριών που έσπευσαν στην πλατεία του χωριού για να το απολαύσουν.

            Προάγγελος της παρέλασης των ομάδων ήταν οι σερπαντίνες, ο χαρτοπόλεμος, οι σφυρίχτρες, οι μάσκες, τα ρόπαλα που μοιράστηκαν στους θεατές προδίδοντας γρήγορα το κλίμα του Καρναβαλιού.

            Αμέσως μετά υπό τους ήχους των τραγουδιών του DJ που κάλυπτε την εκδήλωση, εμφανίστηκε το πανό που ανήγγειλε την έναρξη του Καρναβαλιού της Δάφνης 2015.

            Ακολούθησαν τρία όμορφα κορίτσια που μοίραζαν κομφετί, σερπαντίνες, σοκολατάκια και καραμέλες σ’ όλους τους παριστάμενους.

             Από κοντά μια ομάδα υπερήφανων αλόγων που ίππευαν ατρόμητοι νέοι της Δάφνης, δίνοντας το δικό τους τόνο στο Καρναβάλι.

            Τα παιδιά του Δημοτικού πιστά στο ραντεβού τους χόρεψαν τον αποκριάτικο χορό «γαϊτανάκι» στην πλατεία κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα του κόσμου.

            Ξεκινώντας τα αποκριάτικα group, συναντάμε πρώτο το «πουλάκια τσίου-τσίου» με τους ακούραστους μαθητές του Δημοτικού μας σχολείου να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με την στοργική και μοναδική καθοδήγηση των δασκάλων τους, Νίκου Μαραγκού και Όλγας Ραμαντάνη.

            Συνέχισαν τα κορίτσια της Δάφνης, οι όμορφες Χαβανέζες, οι οποίες με τα χορευτικά λικνίσματά τους σκόρπισαν τον ενθουσιασμό τους σ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

            Το τρίτο group, «η συγκαμμένη Τρόικα» παρουσίασε με χαρακτηριστική ευρηματικότητα την σημερινή πολιτική επικαιρότητα: τον Γιωργάκη, την Ζωή Κωσταντοπούλου, τον Σόιμπλε σε πλήρη δράση.

            Τέλος ακολούθησε το άρμα με τους Αγρότες, τους χωριάτες της Δάφνης, με τις πατροπαράδοτες ασχολίες τους, οι οποίοι επιστράτευσαν τα υλικά της εργασίας τους, τα ζώα τους, τα ιδιαίτερα είδη ένδυσης τους για να είναι τελείως πειστικοί. Μαζί τους, ομάδα από καλλίφωνους Δαφναίους με την συνοδεία κλαρίνου και ταβουλιού ξεσήκωσαν τους θεατές που άρχισαν να χορεύουν παρά την δυνατή βροχή.

             Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν καλοψημένα σουβλάκια, άφθονο κρασί και η περίφημη φέτα Καλαβρύτων, προσφορά του συνεταιρισμού Καλαβρύτων.

            Όλα τα group – άρματα ήταν περίφημα, μας διασκέδασαν και χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους. Η επιτροπή αξιολόγησης όμως όφειλε να απονείμει τα χρηματικά βραβεία. Το πρώτο βραβείο 300 ευρώ δόθηκε στην «συγκαμμένη Τρόικα», το δεύτερο βραβείο 200 ευρώ, στους «Αγρότες – Χωριάτες» της Δάφνης, το τρίτο δόθηκε εξίσου στα «πουλάκια τσίου-τσίου» και στις «Χαβανέζες», 150 ευρώ σε κάθε group.

            Τα χρηματικά βραβεία στους νικητές μασκαράδες και η μουσική (ηχοσύστημα και DJ) ήταν προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας – Πειραιά. Τα σουβλάκια, το κρασί και η επαύξηση των χρηματικών επάθλων κατά 200 ευρώ, του Δήμου Καλαβρύτων και όλο το αποκριάτικο υλικό ήταν προσφορά του ΝΑΟΔ.

            Την παρουσίαση του Καρναβαλιού έκανε με ευρηματικό, χαρούμενο και χαρακτηριστικό τρόπο ο Κώστας Σαϊτάνης, ξεπερνώντας όπως ειπώθηκε πετυχημένα τον αείμνηστο Άλκη Στέα.

            Μαζί μας παρακολούθησαν το καρναβάλι ο δήμαρχος Καλαβρύων Γιώργος Λαζουράς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμος Κοντογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Κλειτορίας Βασίλης Καρράς και Αροανίας Παναγιώτης Λιακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Περιστερίου από τα Τριπόταμα Αλέκος Σταυρούλιας, ο δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Ροδόπουλος, οι πρόεδροι και εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων Δάφνης (Κώστας Λαζανάς, Γιάννης Τσίπος, Χρήστος Παναγιωτακόπουλος), Σκοτάνης, Πάου, Νασίων, Πεύκου, Χόβολης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Ανδρέας Παϊκόπουλος, Ιωάννης Μπαλασόπουλος, Γεώργιος Παναγόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Αθανάσιος Ζηρογιάννης, ο πρόεδρος του συλλόγου Πολυτέκνων Νικόλαος Φελεμέγκας.

            Όλοι οι παραπάνω επίσημοι έδωσαν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες και οι ίδιοι συμμετείχαν στο ξέφρενο γλέντι που ακολούθησε.

Συγχαρητήρια σ’ όλους τους συνδιοργανωτές:

-       Στο Δήμο Καλαβρύτων, στον εκπρόσωπό του, Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Παϊων Παναγιώτη Λάππα,

-       Στο Δ.Σ. του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας – Πειραιά, στον πρόεδρο Άγγελο Καυγά,

-       Στο Δ.Σ. του Ναυταθλητικού Συλλόγου Δάφνης, στον πρόεδρο Θεόδωρο Κόλλια.

           

 

Η συνέχεια δόθηκε το ίδιο βράδυ της Κυριακής στο αποκριάτικο πάρτυ του ΝΑΟΔ που έγινε φέτος στην pub «Κατώι», στο αρχοντικό του Ανανιάδη με ένα ποτό δωρεάν για όλους τους επισκέπτες και χρηματικά έπαθλα για τους τρεις πιο ευρηματικούς μασκαράδες.

            Χορός, καλή μουσική για όλα τα γούστα, ποτά, πολύ κέφι και διάθεση κάλυψαν την βραδιά.

            Ο πρόεδρος του ΝΑΟΔ σε συνεργασία με το Δ.Σ. ανακοίνωσε τους τρεις νικητές που κέρδισαν 150, 100  και 50 ευρώ αντίστοιχα. Το πρώτο βραβείο κέρδισε ο μεταμφιεσμένος που ερχόταν από το μακρινό «Μεξικό», θυμίζοντας τον Άδη. Το δεύτερο παρέλαβε «ο Ελαφοκυνηγός» και το τρίτο η «Χανούμισσα».

 

Ενωμένοι πετυχαίνουμε τα πάντα. Ας συνεχίσουμε έτσι.

 

Και του χρόνου

 

 

 Αποκριάτικος Χορός 2015

 

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

 

 

 

 

 

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγους μας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στις 8 Φεβρουαρίου 2014 ημέρα Κυριακή στο κέντρο «Έπαυλη» στο Δαφνί- Χαϊδαρίου.

Παρά την επιφυλακτικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι συμπατριώτες και φίλοι μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε στους συγχωριανούς μας που έφτασαν από το χωριό δίνοντας στην εκδήλωση το δικό τους ιδιαίτερο τόνο.

Ήταν ένα ξεχωριστό μεσημέρι όπου όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι, βάζοντας στην άκρη τα όποια προβλήματα, ήπιαμε λίγο παραπάνω και το κέφι έφτασε στα ύψη ενώ το γλέντι κράτησε αρκετές ώρες.

Κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας και προσφέρθηκαν κομμάτια της σε όλους τους φίλους. Κάποιοι βρήκαν τα φλουριά, σημάδι ότι το 2015 αυτούς θα είναι η χρονιά υγείας και ευτυχίας.

Ο ετήσιος χορός πέραν του συμβολικού χαρακτήρα είναι αντάμωμα συμπατριωτών όπου μπορούμε να συναντήσουμε φίλους και συμπατριώτες που έχουμε αρκετό καιρό να δούμε.

Η συμμετοχή των συμπατριωτών μας σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου δίνει στα μέλη του Δ.Σ. δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο τις υπόλοιπες δραστηριότητες.

Την εκδήλωση μας παρουσίασε η Θεοδώρα Καυγά η οποία αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την συμμετοχή τους εκφώνησε τους επισήμους

-          Τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά

-          Τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παϊων του Δήμου Καλαβρύτων Παναγιώτη Λάππα

-          Τον πρώην Δήμαρχο Νικαίας Βασίλη Τράπαλη

-          Τον ευεργέτη του συλλόγου μας, σημαντικό συμπατριώτη Ανδρέα Παϊκόπουλο

-          Τον Πρόεδρο του συλλόγου Σκοτάνης Αναστάσιο Τσίωτο

-          Τον Αντιπρόεδρο του συλλόγου Πεύκου Παναγιώτη Φωτόπουλο

-          Τον Πρόεδρο του Συλλόγου πολυτέκνων Δάφνης και Δ.Ε. Παιων Νικόλαο Φελεμέγκα

-           Τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Καλαβρυτινών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» Κωνσταντίνο Κατσιάρη

-          Τον πρώην Πρόεδρο του συλλόγου Δαφναίων Αθανάσιο Ζηρογιάννη

 

 

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Άγγελος Καυγάς με την σειρά του ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους γιατί με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωσή μας.

Ζήτησε απ’ όλα τα μέλη του Δ.Σ όρεξη και κουράγιο για να προσφέρουν στις δραστηριότητες του συλλόγου. Οφείλουμε όχι μόνο να συνεχίσουμε ως σύλλογος αλλά να προσφέρουμε στην ποιοτική αναβάθμιση των εκδηλώσεων μας.  

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς.

Ευχαριστούμε όλους τους δωροθέτες οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την επιτυχημένη λαχειοφόρο αγορά με πλούσια δώρα. Το λιγότερο που μπορούμε να πράξουμε είναι να ανακοινώσουμε τα ονόματά τους

- Αθανάσιος Ρηγόπουλος – Κοσμήματα

- Χρήστος Ρηγόπουλος – Κοσμήματα

- Ανδρέας Παϊκόπουλος – Καταστήματα Υπόδησης

- Υιοί Δήμου Ζηρόγιαννη – Κοσμήματα

- Ιωάννης Χρ. Ρηγόπουλος – Κοσμήματα

- Δημήτρης Κων. Ρηγόπουλος – Κοσμήματα

-  Ιωάννης Αναστ. Παπαγεωργίου – Κοσμήματα

- Την χειρουργό οδοντίατρο Παναγιώτα Σαράκη – Ζηρόγιαννη

- Την χειρουργό οδοντίατρο Αμαλία Μαλλή

- Την χειρουργό οδοντίατρο Ιωάννα Κατσούλη

- Την εταιρεία FUJI FILM HELLAS

- Την Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.

- Τον Δ. Ζαβάκη – Φαρμακείο Δάφνης

- Την Μαρία Παπαζαφείρη – Super Market Δάφνης

- Την Αγγελική Ραμαντάνη – Πολυκατάστημα Δάφνης

- Το ψητοπωλείο «Μαραθώνιος Γύρος» του Ανδρέα Α. Ζηρόγιαννη

- Τον Κώστα Πετρόπουλο «ARTISTIC GALLERY»

- Τους Πάνο Μπερλέμη – Δήμο Μπάτο «ART»

- Τον Κώστα Χρυσανθακόπουλο «Strezovino»

- Το κατάστημα ενδυμάτων «Αντίθεση»

- Την παραδοσιακή ταβέρνα «Ο Φερλές»

- Την βιοτεχνία ενδυμάτων «Linus Point S.A

- Café – Restaurant «ΑΘΗΝΑ» στο Θησείο

- Κοσμικό Κέντρο «Ποντίκι»

- Παραδοσιακή Ταβέρνα «Ο Τζόλας»

- Ταβέρνα «Τα 7 Αδέλφια»

- Τον Αγροτογαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων

- Την Παραδοσιακή Ταβέρνα «Ο Μπέλλος»

- Café – Restaurant «Αμπιμπαγιο» Θησείο

- Τον Δήμητρη Πλατάκο – Χρώματα Σιδερικά

 

 

 

 28η Οκτωβρίου 2014

 

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Δάφνη (2014)

 

 

 

 

Με την παρέλαση των μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και στη Δάφνη.Οι άσχημες καιρικές συνθήκες υποχρέωσαν τους υπεύθυνους να αλλάξουν το τελετουργικό. Έτσι τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε απαγγελία ποιημάτων μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας ενώ η κατάθεση στεφάνων και η παρέλαση έγινε κάτω από συνεχόμενη βροχή. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους μικρούς μαθητές να παρελάσουν με περηφάνια, και να αποδώσουν έτσι φόρο τιμής σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να γεννιόμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Το έπος του ’40 όμως είναι κάτι που οι πιο πολλοί μαθητές δυστυχώς δεν γνωρίζουν. Ήταν περίπου 03.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Μουσολίνι απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδας (λιμένες, αεροδρόμια κ.λπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Το τελεσίγραφο δόθηκε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά και μάλιστα στην οικία του στην Κηφισιά, από τον Ιταλό πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι. Μετά την ανάγνωση του κειμένου, ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’estla guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο»), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

Ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1945, περιγράφει τη σκηνή: «Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα τη συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μού είπε “αυτό σημαίνει πόλεμο”. Του απάντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απάντησε: “Όχι”. Του πρόσθεσα ότι “αν ο στρατηγός Παπάγος...”. Ο Μεταξάς με διέκοψε και επανέλαβε: “Όχι”. Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε τη θυσία αντί της υποδουλώσεως».

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με τη λέξη «ΟΧΙ». Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν.Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Δύο ώρες μετά την παραπάνω επίδοση, ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο.

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατέκτησε, εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνηση του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από

την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον ελληνικό στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

 

Κουτσιουρή Γεωργία

(www.kalavrytanet.com)

 

 

 Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Καλοκαίρι 2014

 

 

Μεγάλη επιτυχία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις (16 - 17 - 18/8) στη Δάφνη

 

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι φορείς της Δάφνης, ο Δήμος Καλαβρύτων, ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας & Πειραιά και ο ΝΑΟΔ πραγματοποίησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις στις 16, 17 και 18 Αυγούστου 2014.

 Το Σάββατο 16-8-2014 η βραδιά ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία του χωριού με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου μας. Ντυμένοι όλοι οι μαθητές - τριες με στολές του επαναστατικού ’21 μας θύμισαν με κάθε λεπτομέρεια υπό τις  οδηγίες της δασκάλας χορού Αλεξίας Ζαχαριουδάκη πως γίνονταν οι γάμοι τα παλαιότερα χρόνια. Χόρεψαν δημοτικούς χορούς και τελικά όλο το συμπεθεριό αποχώρησε χαρούμενο συνοδεύοντας το αντρόγυνο για την νέα κατοικία του.

Συνέχισαν οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Δάφνης με χορούς από τα περισσότερα διαμερίσματα της Ελλάδας. Αληθινά όλα τα παιδιά έδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες ενώ οι θεατές με το δυνατό τους χειροκρότημα έδειξαν την ικανοποίησή τους.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παΐων Παναγιώτη Λάππα και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά Άγγελο Καυγά. Ο Αντιδήμαρχος αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και ονομαστικά όλους όσους βοήθησαν και προσέφεραν για τις εκδηλώσεις μεταξύ των άλλων είπε:

“Ότι μπορεί η προσέλευση να είναι ικανοποιητική να ξεπέρασε κάθε προσδοκία όμως όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε κόσμο στα χωριά μας και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί φαίνεται πως τα ξεχνάμε και «όποιος ξεχνάει χάνεται». Αναλογιστείτε πόσοι έχουν χαθεί. Αντίθετα «όποιος θυμάται, νοσταλγεί και ραγίζει»”.

Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά το 3ήμερο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ακολούθως τόνισε: “πλαισιώστε και στηρίξτε τους Συλλόγους γιατί οι Σύλλογοι πέραν των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν και μας δίνεται η ευκαιρία να βλεπόμαστε και πέραν των όποιων δραστηριοτήτων είναι

οι μόνοι θεματοφύλακες της παράδοσης και της ιστορίας των χωριών. Άρα απαραίτητη η ύπαρξή τους”.

Σε ότι αφορά τα Δημοτικά είπε: “ότι η θητεία του νέου Δημ. Συμβουλίου αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και είναι πενταετούς διάρκειας.

Επί της ευκαιρίας θέλω να σας ευχαριστήσω που στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές με τιμήσατε με την ψήφο σας και με εκλέξατε πρώτο Δημοτικό Σύμβουλο στην Δ.Ε. Παΐων.

Θα είμαι δίπλα σας, συνεχίζοντας να αγωνίζομαι με υπευθυνότητα για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων της περιοχής μας και της καθημερινότητας.

 Το έργο της “ανάπλασης της Δάφνης” μπορεί να γίνεται μετ’ εμποδίων, φυσικά όχι με υπαιτιότητα του Δήμου αλλά της γραφειοκρατίας των Υπουργείων, όταν όμως ολοκληρωθεί, η Δάφνη θα γίνει αγνώριστη.

Το υπόλοιπο του έργου είναι ο φωτισμός του κέντρου, ο φωτισμός και η ασφαλτόστρωση στην Κοτρώνα, ο φωτισμός και η ασφαλτόστρωση στην Λαγκαδιά, η ασφαλτόστρωση στην Παναγία, η τσιμεντόστρωση της Σειρήνας, η πλακόστρωση στον Άγιο Ανδρέα και η ασφαλτόστρωση κάποιων δρόμων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά ζήτησε συσπείρωση γύρω

από το Σύλλογό μας ειδικά τώρα με τον Καλλικράτη, την απομάκρυνση της έδρας του Δήμου, η ανάγκη για περισσότερη συμμετοχή, προσφορά και δημιουργία με ιδιωτική πρωτοβουλία δείχνει πιο αναγκαία.

Το Νοέμβριο θα έχουμε εκλογές για νέα Διοίκηση στο Σύλλογο. Είναι ευκαιρία να είμαστε όλοι μαζί, ας μην μείνουμε στα όποια πρόσωπα, να φτιάξουμε ένα μεγάλο ψηφοδέλτιο που δεν θα χωράνε οι υποψήφιοι. Ας μη ξεχάσουμε το χωριό μας. Όλοι το αγαπάμε, ευκαιρία να το δείξουμε στην πράξη.

Τη βραδιά έκλεισε με δημοτική μουσική η ορχήστρα του σπεσιαλίστα – κλαρινίστα συμπατριώτη μας Φάνη Φωτόπουλου ο οποίος διασκέδασε τους συμπατριώτες οι οποίοι είχαν κατακλύσει την πλατεία, το δρόμο και τα πεζοδρόμια μέχρι το καφενείο “Περικλή”. Ο χορός ήταν για όλους και κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς προσέφεραν παραδοσιακά γλυκίσματα οι εκλεκτές συμπατριώτισσες: Όλγα & Αγγελική Ραμαντάνη, Αλεξάνδρα Λαζανά, Μαίρη Μπαμπίλη-Τερζή, Ελένη Σπηλιοπούλου, Γεωργία Κουτσιουρή, Νεκταρία Αδάμη.

 Την Κυριακή 17-8-2014 το βράδυ στην καινούργια πλατεία οι animater Αποστόλου Αθανάσιος και Αλεξοπούλου Ελευθερία (Sakito and Richi fantasy) μεταμφιεσμένοι προσέφεραν στους μικρούς μας φίλους Τσάρλυ Τσάπλιν παντομίμα με προσφορά μαγικών και τελικά συμμετοχή στην παράσταση των μικρών φίλων οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από το ντουέτο των animater, φωτογραφήθηκαν μαζί τους πήραν μέχρι αυτόγραφα και δεν τους άφηναν να απόχωρήσουν.

Την παράσταση μουσικά κάλυψε εξαιρετικά ο Γιώργος Λύγκας, τα ηχητικά μηχανήματα του οποίου από νωρίς είχαν ξεσηκώσει με την μουσική που απέδιδαν όλο το χωριό.

Τη Δευτέρα 18-8-2014 το βράδυ στις όχθες του Λάδωνα με το συγκρότημα του Γιώργου Δαλιάνη χορέψαμε, τραγουδήσαμε αυθεντικά δημοτικά τραγούδια, τραγούδια που μεγαλώσαμε μαζί τους εμείς, οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Α.Ο.Δ. ο Θοδωρής Κόλλιας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν και ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον Δήμο για την προμήθεια τραπεζοκαθισμάτων και τον συμπατριώτη μας Θοδωρή Αδάμη ο οποίος κάθε χρόνο φροντίζει αφιλοκερδώς να κατασκευάζει την εξέδρα που φιλοξενεί τους μουσικούς.

Επίσης, ενημέρωσε για την προετοιμασία του τμήματος kanoe-kayak και ευχαρίστησε τον Βασίλη Στεφανόπουλο, αθλητή του Ομίλου, ο οποίος σε συνεργασία με τον Ομοσπονδιακό προπονητή Ζάχο Κώστα ετοίμασαν την πίστα αγώνων και υλοποιούν προπονητικό πρόγραμμα με τα παιδιά μας να είναι τα περισσότερα αυτή τη στιγμή έτοιμα να συμμετάσχουν στον πρώτο επίσημο αγώ-

να που θα διοργανώσει η Ομοσπονδία. Επίσης ευχαρίστησε την εταιρία eco-action για την βοήθεια που παρέχει στον Όμιλο σε κάθε πρωτοβουλία του.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει ο Όμιλος για να αποκαταστήσει το φυσικό περιβάλλον των εγκαταστάσεων μετά το πλήγμα που δέχθηκαν τα πλατάνια από την επίθεση του μύκητα και στην περιοχή μας.

Έκανε μια σύντομη αναφορά για την παρουσία του Ν.Α.Ο.Δ. σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό μας (καρναβάλι, maske party, αθλητικοί αγώνες κ.λπ.).

Ενημέρωσε για την πρωτοβουλία τριμελούς αντιπροσωπείας συμπατριωτών μας έτσι ώστε να βοηθήσουμε ο καθένας με τον τρόπο του συμπατριώτη μας, η οικογένεια του οποίου «χτυπήθηκε» άσχημα και αλύπητα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα το τελευταίο γεγονός που κινητοποίησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού του χωριού μας, αυτό της ολοσχερούς καταστροφής του πατρικού σπιτιού και επαγγελματικής στέγης από πυρκαγιά.

Τέλος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε αυτές τις δύσκολες για όλους εποχές να συνδράμουν το έργο του Ομίλου και την νέα γενιά να συμμετέχει στα αθλητικά του τμήματα, kanoe-kayak slalom καθώς και σε αυτό το νεοσύστατο της Τοξοβολίας. Τμήματα τα οποία ο Όμιλος συντηρεί και συνδράμει χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς και αθλητές, τόσο σε επίπεδο εκμάθησης-συμμετοχής σε αγώνες όσο και σε αυτό της προμήθειας αθλητικού εξοπλισμού.

          Παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις μας: οι Βοηθοί Δημάρχου Ανδρέας Παϊκόπουλος, Νίκος Μαγκαφάς, ο Δημ. Σύμβουλος Γεώργιος Παναγόπουλος, οι νεοεκλεγέντες Δημ. Σύμβουλοι Στέλλα Γ. Πανουτσακοπούλου, Νίκος Ροδόπουλος, ο πρώην πολιτευτής και συγγραφέας συμπατριώτης μας Δημήτριος Σφυρής, ο πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Παΐων Γιάννης Μπαλασόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Χολαργού Γιάννης Σκουτέρης, ο Πρόεδρος της Δάφνης Κώστας Λαζανάς, τα μέλη Τ.Σ. Δάφνης Μαρία Παπαδημητρίου-Νικολετοπούλου, Άγγελος Καυγάς, τα νεοεκλεγέντα μέλη Γιάννης Τσίπος και Χρήστος Παναγόπουλος, οι εκπρόσωποι των Τ.Κ. Σκοτάνης Πέτρος Ρηγόπουλος, Νασίων Δημήτρης Ζίγκιρης, Αμυγδαλιάς Χρήστος Διαμαντόπουλος και Χόβολης Βαγγέλης Θωμάς, η Αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αναστασία Μπαλασοπούλου, ο Αντιπρόεδρος Συλ. Δαφναίων Γιώργος Λιαρόπουλος, η Γραμματέας Βάσω Μαλλή και το Μέλος του Δ.Σ. Αλεξάνδρα Θεοδωροπούλου-Μακρή, ο Πρόεδρος του Αγροτογαλακτοκομικού Συλλόγου Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, ο Δ/ντής Λυκείου Δάφνης Γιάννης Μπουσιούτης, ο

Πρόεδρος του Συλλόγου Νασαίων Γ. Γιαννόπουλος, ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Ζηρογιάννης και ο παπα-Τάκης Ζαφειρόπουλος.

 Πάσχα 2014

  

Πανηγυρικός εορτασμός των ημερών του Πάσχα στη Δάφνη

 

 

            Οι Δαφναίοι παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες αποφάσισαν το Πάσχα να το περάσουν στο χωριό τους.

            Από την Μεγάλη Πέμπτη άρχισαν να φτάνουν στα πατρικά τους σπίτια. Εκεί άλλοι βρήκαν να τους περιμένουν και φέτος οι υπέργηροι γονείς, ενώ κάποιοι άλλοι βρήκαν τα σπίτια τους κλειστά. Ευτυχώς, όλοι είχαν τη δύναμη και το κουράγιο, όχι μόνο να τα ανοίξουν αλλά να φιλοξενήσουν και φίλους τους Αθηναίους.

            Την Μεγάλη Παρασκευή, μετά τα εγκώμια, έγινε η περιφορά των δύο επιταφίων στο χωριό, του Αγ. Χαραλάμπους και της Αγ. Τριάδας.

            Περιμέναμε όλοι την συνάντηση στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου είχε φθάσει ήδη ο επιτάφιος της Αγ. Τριάδας, αλλά δυστυχώς η βροχή εμπόδισε τη θρησκευτική συνάντηση.

            Το Μεγάλο Σάββατο, η Ανάσταση του Κυρίου ξεκίνησε από την επάνω ενορία, ανάμεσα σε φωτεινά αλλά και δυναμικά πυροτεχνήματα, κάνοντας τη νύχτα να μοιάζει μέρα. Ακολούθησε η κάτω ενορία, το ίδιο όμορφα και δυναμικά, συμμετέχοντας έτσι όλο το χωριό στο χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης, κρατώντας συγχρόνως όλοι το Άγιο Φώς.

            Η Κυριακή του Πάσχα, επιτρέποντος τ ου καιρού, έφερε την τσίκνα του οβελία στις περισσότερες γειτονιές της Δάφνης. Η διασκέδαση με την συνοδεία μουσικής, κρασιού και μεζέ βεβαίως, κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες, δίνοντας διαφορετική νότα στην ήσυχη κοινωνία του χωριού.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

 

            Την Τετάρτη 23/4/2014 γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ο καβαλάρης Άγιος της εκκλησίας συγκέντρωσε στην Κακάσοβα (δ/ση 111) στο ομώνυμο εκκλησάκι, όχι μόνο πολλούς προσκυνητές, αλλά και αρκετούς καβαλάρηδες, οι οποίοι με άλογα «Γιωργαλίτικα», «Βαρβάτα» στολισμένα σα νύφες, πάνω σε αστραφτερές σέλες, έφτασαν από νωρίς από την Δάφνη και τα γύρω χωριά διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα χωρίς όμως ούτε οι αναβάτες, αλλά ούτε τα υπερήφανα ζώα να δείχνουν ίχνος κούρασης.

            Αντίθετα συναγωνίζονταν με το δικό τους τρόπο στο προαύλιο χώρο για το πιο ήταν το πιο ωραίο, λες και ήταν σε διαγωνισμό ομορφιάς.

 

 

 

«Ο Χορός των αλόγων»

 

            Οι ίδιοι παραδοσιακοί καβαλάρηδες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής στις 25/5/2014 στην εκκλησία της Παναγίας (θέση Καβούλια) στην τεχνίτη λίμνη του Λάδωνα, εδώ όχι μόνο παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία, αλλά μετείχαν ενεργά στο γλέντι που ακολούθησε.

            Τα στολισμένα υπερήφανα άλογα δημιούργησαν το δικό τους χορό, τον «χορό των αλόγων», ένα απίστευτο θέαμα, με τα άλογα σε σχήμα κύκλου να δίνουν το δικό τους show χωρίς καμία προεργασία, απλά και αυθόρμητα, να χορεύουν μοναδικά, όπως μόνο αυτά ξέρουν.

 

 

Παρασκευή 25/4/2014, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής: Το μοναστήρι μας λειτούργησε

 

 

            Πολλοί συγχωριανοί, περισσότεροι του αναμενόμενου, ανέβηκαν στο μοναστήρι μας. Κάποιοι προσδοκώντας προφανώς να πλησιάσουν το Θείο πιο ουσιαστικά διήνυσαν την διαδρομή πεζοί.

Ο παπά-Τάκης και οι ψάλτες λειτούργησαν γεμίζοντας, όχι μόνο τον μικρό εσωτερικό χώρο του μοναστηριού, αλλά και όλο τον ατελείωτο ανθισμένο, ανοιξιάτικο περιβάλλοντα χώρο με αρμονικούς ήχους.

 

 25η Μαρτίου 2014

 

 

Εκδηλώσεις για την εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 1821

με εμπροσθοφυλακή το Σύλλογό μας

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ως αρμόζει άλλωστε, τελέστηκε και φέτος η γιορτή της 25ης Μαρτίου στη Δάφνη.

Την παραμονή το βράδυ έγινε η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία με τη συμμετοχή πολλών συγχωριανών ιδιαίτερα της νεολαίας μας.

Σημαντική η συνεχής εικόνα να βλέπεις τους λαμπαδηδρόμους με αναμμένους τους πυρσούς, να διασχίζουν τους δρόμους του χωριού, δίνοντας άλλη όψη στην ήρεμη καθημερινότητα, φωτίζοντας τον κάθε δρόμο που περνούσαν σε μεγάλο μήκος.

Μετά από μια μεγάλη διαδρομή κατέληξαν τελικά στη Ράχη.

Φωταγώγησαν με απόλυτη επιτυχία το πετρόφτιαχτο δοξασμένο 1821, το οποίο διατήρησε τη φωτεινότητα του για αρκετή ώρα, δείχνοντας σε όλους μας, τι αξία και σημασία έχει για εμάς τους Έλληνες το 1821.

Ακολούθησε η ρίψη πολλών πυροτεχνημάτων. Το θέαμα των πολύχρωμων, διαφορετικών πυροτεχνημάτων που ζωγράφιζαν στον ουρανό και έκαναν τη νύχτα- μέρα, ήταν φανταστικό. Όλοι οι Δαφναίοι το απόλαυσαν από τα μπαλκόνια τους και την κεντρική πλατεία.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με την παρουσία των μαθητών των σχολείων, επισήμων και πολλών συγχωριανών, έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την φιλόλογο καθηγήτρια, Φωτεινή Οικονόμου, η οποία εξήρε τον επιτυχή αγώνα των προγόνων μας για την ανεξαρτησία, αλλά συγχρόνως και τον κίνδυνο που διέτρεξε από τους εμφύλιους και τη διχόνοια μεταξύ των Ελλήνων.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού κάτω από τη συνεχή βροχή απήγγειλαν ποιήματα χωρίς την παραμικρή αναστολή.

Κατόπιν παρέλασαν όλα τα σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και οι παρευρισκόμενοι καμάρωσαν και χειροκρότησαν τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Οι μαθητές όμως δεν σταμάτησαν εδώ, αλλά έπιασαν το μαντήλι και μας χόρεψαν δημοτικά τραγούδια, δείχνοντας ότι συνεχίζουν την παράδοσή μας.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο δάσκαλος, Νικόλαος Μαραγκός, ο οποίος είχε οριστεί τελετάρχης.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την τέλεση του αγώνα 1821 μ. από το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στην πλατεία. Παλιό έθιμο που αναβίωσε ο Σύλλογός μας.

Στον αγώνα έλαβαν μέρος οι παρακάτω δρομείς(αγόρια και κορίτσια): Ρουμελιώτη Μαρία, Ασημακόπουλος Βασίλης, Θωμάς Βασίλης, Μουγκοπέτρος Αρίστος, Παπακανέλλος Χρήστος, Χριστόπουλος Κωνσταντίνος, Μουγκοπέτρος Άγγελος, Μπέκιος Μαρίνος, Μπέγου Κωνσταντίνα, Μουγκού Βασιλική, Μπέκιος Γιώργος.

Νικητές αναδείχτηκαν:

1ος Παπακανέλλος Χρήστος

2ος Χριστόπουλος Κωνσταντίνος

3ος Μουγκοπέτρος Άγγελος

Στα κορίτσια 1η τερμάτισε η Μπέγου Κωνσταντίνα.

Ο πρώτος νικητής τιμήθηκε με κύπελλο, ενώ σε όλους απονεμήθηκαν μετάλλια (προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας-Πειραιά). Στους τρεις πρώτους νικητές και την πρώτη νικήτρια των κοριτσιών δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα (επίσης προσφορά του Συλλόγου μας).

Τα βραβεία και τα μετάλλια απένειμαν ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δ.Ε. Παΐων, Παναγιώτης Λάππας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων, Άγγελος Θ. Καυγάς, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Δάφνης, Κώστας Λαζανάς, ο διευθυντής του Λυκείου Δάφνης, Γιάννης Μπουσιούτης, η διευθύντρια του Γυμνασίου, Κωνσταντίνα Παπαγγελοπούλου, ο γυμναστής, Ιωάννης Αναστασόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Γεώργιος Λιαρόπουλος και η γραμματέας, Βάσω Μαλλή.

Παρέστησαν στην εκδήλωση της 25ης Μαρτίου: ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καλαβρύτων, Γεώργιος Παναγόπουλος, οι τοπικοί σύμβουλοι, Άγγελος Χρ. Καυγάς και Μαρία Νικολετοπούλου-Παπαδημητρίου, ο τ. αντιδήμαρχος Δάφνης Ιωάννης Μπαλασόπουλος, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Σκοτάνης, Πέτρος Ρηγόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συλλόγου Καλαβρύτων, Παύλος Σατόλιας, ο πρόεδρος του Συλλόγου πολυτέκνων, Νικόλαος Φελεμέγκας, η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δάφνης, Ανδρομάχη Καφετζή.

Ευχαριστούμε τις νέες και τους νέους και όλους όσους συμμετείχαν στη λαμπαδηδρομία και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της λαμπαδηδρομίας και την φωταγώγηση του 1821. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον Σοφοκλή Καβελάρη, ο οποίος βοήθησε παρότι ήταν ασθενής.

Επίσης ευχαριστούμε τον Γυμναστή, Ιωάννη Αναστασόπουλο για την βοήθεια που μας παρείχε για την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα δρόμου 1821 μ.

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ

ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821

 

 Καρναβάλι 2014

  

 

Το Καρναβάλι της Δάφνης

 

            Την Κυριακή 2-3-2014 το μεσημέρι παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες το Καρναβάλι μας, το Καρναβάλι της Δάφνης πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα.

            Για να γίνει όμως η Παρέλαση των group συμμάχησε και ο καιρός, ο οποίος ήταν βροχερός όλο το 3ήμερο. Σημειώνεται ότι την 12η ώρα της Κυριακής έριχνε χαλάζι και άσπρισε ο τόπος, ενώ στις 12.30 με την έναρξη του Καρναβαλιού σταμάτησαν όλα τα δύσκολα καιρικά φαινόμενα και η διεξαγωγή του έγινε όπως είχε προβλεφτεί.

            Μάσκες, ρόπαλα, καπέλα, σφυρίχτρες, σερπαντίνες, χαρτοπόλεμος κλπ ήταν τα υλικά που μοιράστηκαν στον κόσμο, αλλάζοντας το σκηνικό του κεντρικού δρόμου του χωριού.

            Στις 12.30 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία, χόρεψαν τον αποκριάτικο χορό, «γαϊτανάκι» εισπράττοντας τα πρώτα και πολλά χειροκροτήματα του κόσμου.

            Ακολούθησαν τα αποκριάτικα group με πρώτο το «Μια φορά κι έναν καιρό ...μπήκε η γάτα στο χορό», αποτελούμενο από τους ακούραστους μαθητές του Δημοτικού μας σχολείου.

            Στην συνέχεια, οι μαθητές του Γυμνασίου ντυμένοι ανάλογα και χορεύοντας αδιάκοπα παρουσίασαν τις Μαζορέτες.

                        Τρίτο ακολούθησε το «Μέλλον» αποτελούμενο από νέους του χωριού μας, που έδειξαν με το δικό τους τρόπο τις προοπτικές για το δικό τους μέλλον μέσα από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

            Τέλος, ακολούθησε το group «Τσιγγανοκατάσταση» και το κέντρο του χωριού γέμισε από τσιγγάνους και τσιγγάνες, οι οποίοι με την πραμάτεια τους πάνω σε γαϊδούρια με την συνοδεία του νταουλιού του Γιώργου Μάρη και τους ήχους της κεντρικής μουσικής χόρεψαν τσιφτετέλια παρασύροντας μαζί τους και την τίγρη (μεταμφίεση του Ανδρέα Μακρή), η οποία για λίγο ημέρεψε και χόρεψε και αυτή τσιφτετέλι.

            Όλες οι ομάδες ήταν πανέμορφες, μας διασκέδασαν και χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους. Η επιτροπή αξιολόγησης φέτος πρωτοτυπώντας μοίρασε τα χρηματικά βραβεία εξίσου στις τέσσερις ομάδες, ήτοι 150 ευρώ σε καθεμία ξεχωριστά.

            Οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα καλοψημένα σουβλάκια και απόλαυσαν το καλό κρασί και τα αναψυκτικά. Οι ομάδες μετά την παρέλαση ενώθηκαν με τον κόσμο και χόρεψαν με την ψυχή τους όλοι μαζί ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματά τους.

            Η εκδήλωση όπως ομολόγησαν οι περισσότεροι σημείωσε μεγάλη επιτυχία με σύμμαχο βέβαια και τον καιρό, ο οποίος μετά το τέλος του καρναβαλιού επανέλαβε την έντονη βροχόπτωση.

            Τα χρηματικά βραβεία στις ομάδες των νικητών μασκαράδων και η μουσική (μικροφωνική εγκατάσταση και DJ) ήταν προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας-Πειραιά, τα σουβλάκια, το κρασί και τα αναψυκτικά του Δήμου Καλαβρύτων και όλο το αποκριάτικο υλικό ήταν προσφορά του ΝΑΟΔ.

            Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το καρναβάλι μας, Μας χάρισαν στιγμές χαράς και απόλαυσης, στέλνοντας ένα μεγάλο μήνυμα αισιοδοξίας.

            Την εκδήλωση παρουσίασε πετυχημένα ο Τάκης Τζανές.

            Η συνέχεια ήταν το ίδιο βράδυ της Κυριακής στο αποκριάτικο πάρτυ του ΝΑΟΔ που έγινε και φέτος στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου με ένα ποτό δωρεάν για όλους τους επισκέπτες και χρηματικά βραβεία στους τρεις πιο ευρηματικούς μασκαρεμένους. Παρόλο που έβρεχε ασταμάτητα πολύς κόσμος έδωσε το παρόν, σχεδόν όλοι μασκαρεμένοι αλλά και γι’ αυτούς που δεν είχαν προβλέψει υπήρχαν μάσκες, αξεσουάρ και καπέλα.

            Χορός, καλή μουσική για όλα τα γούστα και πολύ κέφι και διάθεση. Μετά τις 12, το μέλος του Ναυτικού Ομίλου Βάσω Μαλλή ανακοίνωσε τους τρεις μασκαρεμένους που κέρδισαν 150€, 100€ και 50€ αντίστοιχα.

            Το πρώτο βραβείο έδωσε ο υπεύθυνος αθλημάτων Θανάσης Ζηρόγιαννης, στον «τράγο και τον τσοπάνη» (Θοδωρή Ζηρόγιαννη και Φώτη Χαραλαμπόπουλο).

 

            Το δεύτερο βραβείο έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δάφνης Άγγελος Καυγάς στη «γυναίκα μόνη …ψάχνει» (Λούη Λεβέντη) και το τρίτο βραβείο στον «μάγκα και τις γκόμενές του» στα παιδιά απ’ την Πουρναριά (Κώστα Βιτωράτο, Γιώργο Μπακάλη και Δημήτρη Κωνσταντά), έδωσε η Βάσω Μαλλή.

            Ευχόμαστε και του χρόνου τόσο ενθουσιασμό, κέφι και ευρηματικότητα.

 

 

 Χορός 2014

 


Ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου μας ενώνει όλους τους Δαφναίους

 

            Ο ετήσιος χορός του συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μεσημέρι, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στο κέντρο «ΑΓΡΙΜΙΑ» με μεγάλη επιτυχία.

            Οι συμπατριώτες και φέτος χωρίς να επηρεάζονται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου και κατέκλυσαν το κέντρο διασκέδασης «ΑΓΡΙΜΙΑ» το οποίο είχε κλειστεί αποκλειστικά και μόνο για την διασκέδαση των Δαφναίων.

            Το κέφι και ο χορός υπό τους ήχους της ορχήστρας του κέντρου και τις εξαιρετικές φωνές του Γιώργου Μπέκιου του …ΚΑΨΑΛΗ και των άλλων καλλιτεχνών κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Όλοι, άνδρες, γυναίκες και ιδιαίτερα η νεολαία, η οποία έδωσε δυναμικό παρών και την οποία θέλουμε και επιδιώκουμε να έχουμε κοντά μας, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους χορεύοντας ασταμάτητα. 

            Η μεγάλη συμμετοχή των συμπατριωτών μας σε τέτοιες εκδηλώσεις όχι μόνο μας συσπειρώνει αλλά δείχνει πόσο απαραίτητοι είναι σήμερα οι Σύλλογοι και το πολιτιστικό έργο που προσφέρουν στους αχανείς Καλλικρατικούς δήμους.

            Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος ΛΑΖΟΥΡΑΣ, ο αντιδήμαρχος του ίδιου Δήμου Δ.Ε. ΠΑΪΩΝ, Παναγιώτης ΛΑΠΠΑΣ, ο τ. δήμαρχος Νικαίας, Βασίλης ΤΡΑΠΑΛΗΣ, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, ο σύμβουλος του Τ.Κ. Δάφνης, Άγγελος Χρ. ΚΑΥΓΑΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Αθήνας, Στρατηγός ε.α. ΕΛΑΣ Σωτήρης ΤΣΕΝΗΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά, Αθανάσιος ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων, Αναστάσιος ΤΣΙΩΤΟΣ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λευκοχωρίου-Κυνουρίας δάσκαλος Παναγιώτης ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ο πρόεδρος της ένωσης Καλαβρυτινών Γιατρών «Ο ΜΕΛΑΜΠΟΥΣ» Παναγιώτης ΖΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Χολαργού Γιάννης ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ,  η αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αναστασία ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πεύκου Παναγιώτης ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και οι τέως πρόεδροι του Συλλόγου Σπυριδούλα ΤΡΑΓΚΑ-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ και νυν πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μάνδρας και ο Αθανάσιος ΖΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, η γραμματέας του Συλλόγου Σκοταναίων και κοσμήτωρ Π.Ε. Μαριάνθη ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ο Γραμματέας του ΝΑΟΔ Τρύφωνας ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ και ο Ταμίας του Συλλόγου Βασιλικών-Υπάτης Ευθύμιος ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ. Τέλος, παραβρέθηκε ο εκδότης της «Φωνής των Καλαβρύτων», δημοσιογράφος, Πάνος Τσαπάρας, ο οποίος βέβαια αναφέρεται τελευταίος γιατί επιθυμούμε εδώ να τονίσουμε όχι μόνο το ενημερωτικό έργο που προσφέρει, αλλά και την άμεση και στις σωστές διαστάσεις προβολή που δίνει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η περιφέρεια Καλαβρύτων. 

            Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Άγγελος ΚΑΥΓΑΣ καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους, τους παρευρισκόμενους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην διεξαγωγή και φέτος του Καρναβαλιού της Δάφνης, της Λαμπαδηδρομίας την παραμονή της 25ης Μαρτίου, του αγώνα δρόμου 1821 μέτρων ανήμερα της εθνικής εορτής σημειώνοντας ότι οι λοιπές εκδηλώσεις θα αναγγελθούν έγκαιρα από την εφημερίδα μας «Τα Νέα της Δάφνης», η οποία με την βοήθεια όλων συνεχίζει την έκδοσή της κανονικά, με περιεχόμενο που αφορά ιδιαίτερα τα τοπικά νέα.

            Στη συνέχεια έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα, προσφέροντας το πρώτο κομμάτι στο σύλλογο, στον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους προσκεκλημένους με πρώτο το Δήμαρχο Γεώργιο Λαζουρά, στον οποίο έπεσε και το φλουρί. Ο Δήμαρχος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους και υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα είναι παρών στις εκδηλώσεις του χωριού με αρχή τη συμμετοχή στο καρναβάλι. Ακολούθησαν οι λοιποί επίσημοι που παρέλαβαν κομμάτια της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ενώ το ίδιο συνέβη και με όλους τους παρευρισκόμενους.

            Η λαχειοφόρος αγορά περιείχε πολλά δώρα τα οποία ήταν προσφορές συμπατριωτών και φίλων επιχειρηματιών από την Αθήνα και τη Δάφνη, τους ευχαριστούμε και τους ευχόμαστε υγεία και καλές δουλειές για να μπορούν και στο μέλλον να κάνουν προσφορές. Κάποιοι από τους δωροθέτες ήταν παρόντες στην εκδήλωση και σε αυτούς οφείλουμε και δεύτερο ευχαριστώ.

            Σας ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή σας και σας περιμένουμε και τις επόμενες εκδηλώσεις μας.


    

   

 

 

 

 

 

 

 

        28η Οκτωβρίου 2013

 

 

 

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 2013

 

 

Γιορτάστηκε και φέτος στη Δάφνη η εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Τιμήθηκαν οι ήρωες του 1940 που πολέμησαν, θυσιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις την ζωή τους για να ζούμε και να απολαμβάνουμε σήμερα την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ μας.

            Η γιορτή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της ημέρας με τυμπανοκρουσίες των εκκλησιών, έγινε η έπαρση της σημαίας και ακολούθησε δοξολογία στην Αγία Τριάδα με παρουσία επισήμων, των σχολείων του χωριού και όλων των συγχωριανών.

 

            Στη συνέχεια, στο ΗΡΩΩΝ έγινε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών, κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

            Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα, κα Πολυξένη ΣΦΥΡΗ, η οποία συγκίνησε το ακροατήριο με το περιεχόμενο του λόγου της. Στη συνέχεια, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου απήγγειλαν ποιήματα και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

            Τέλος όλα τα σχολεία της κωμόπολης, με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο μπροστά από τους επίσημους. Όλοι οι παρευρισκόμενοι, των οποίων ο αριθμός, βοηθούντος και του καλού καιρού, ήταν μεγάλος, καμάρωσαν και χειροκρότησαν τους νεαρούς βλαστούς της περιοχής μας, το μέλλον της πατρίδας μας.

             Η 28η Οκτωβρίου 1940 ας αποτελέσει ισχυρό κίνητρο ώστε ο λαός ενωμένος να παλέψει για να βγεί από τη βαθιά οικονομική κρίση και να ανατείλλουν ευτυχέστερες μέρες για όλους τους Έλληνες.

 

 

 ΣΥΣΚΕΨΗ Π.Ε. 2013

 

 

Πότε επιτέλους θα έρθει η ανάπτυξη στην Περιφέρεια Καλαβρύτων;

 

 

 

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013 η Παγκαλαβρυτινή Ένωση πραγματοποίησε στην Εστία της στην Αθήνα, ιστορικής σημασίας σύσκεψη των συλλόγων της περιφέρειας Καλαβρύτων.

            Στην συγκέντρωση είχαν προσκληθεί αντιπρόσωποι από όλους τους εν Αθήναις-Πειραιά Συλλόγους με σκοπό να σχεδιαστεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά στο Δήμο Καλαβρύτων από τα Παγκρατέικα Καλύβια μέχρι τους Πετσάκους και από τους Ρώγους μέχρι τα Τριπόταμα.

            Οι προτάσεις των παρισταμένων θα κωδικοποιηθούν, αφού πρώτα αξιολογηθούν η κάθε μία ξεχωριστά, με προσδοκία να περιληφθούν στο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-20 του ΕΣΠΑ.

            Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο κ. Τάκης Μπουζιώτης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης με τους Συλλογικούς Φορείς.

            Ο πρόεδρος της Π.Ε. κ. Βαρβιτσιώτης απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρισταμένους, τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης και παρουσίασε το γενικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

            Στην συνέχεια η αντιπρόεδρος της Π.Ε., Dr. MSC Management Αναστασία Μπαλασοπούλου, με την βοήθεια βίντεο που προβλήθηκε και είχε επεξεργαστεί η ίδια, έδωσε τους άξονες προτεραιοτήτων για να μπορούν να κινηθούν οι προτάσεις των παρισταμένων.

            Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις όλων των προέδρων και εκπροσώπων των Καλαβρυτινών Συλλόγων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη.

            Η καλυτέρευση-συντήρηση του οδικού δικτύου, η αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας χώρων, η προβολή διακεκριμένων μοναστηριών-εκκλησιών, του Κλήματος του Παυσανία ενδεικτικά, περιλαμβάνονται στις  προτάσεις των ομιλητών.

            Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας-Πειραιά, Άγγελος Καυγάς, πρότεινε τη δημιουργία τουριστικού οδηγού που θα περιλαμβάνει όλα τα αξιοθέατα – τουριστικούς προορισμούς της περιοχής Καλαβρύτων. Στη συνέχεια με πρωτοβουλία της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης αλλά και όλων των συλλόγων να προωθηθεί στους τουριστικούς πράκτορες και τουριστικά γραφεία για την αποτελεσματικότερη και ουσιαστική αξιοποίησή τους.

            Την κατασκευή Δημοσίων σφαγείων που σε μια περιοχή αμιγώς κτηνοτροφική, λείπουν.

            Την δημιουργία – κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα όπου θα απασχολούνται εργάτες – τεχνίτες από την περιοχή και για την καταπολέμηση της ανεργίας.

            Όλες οι προτάσεις θα ομαδοποιηθούν αφού πρώτα ενσωματωθούν με αυτές όλων των άλλων συλλογικών φορέων που θα αποσταλούν και οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν παραβρέθηκαν, αλλά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

            Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση, με τους θεσμικούς φορείς της Περιφέρειας και του Δήμου για να περιληφθούν στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Το τελικό σχέδιο – πρόταση θα βγει στη δημοσιότητα για τελικές προτάσεις που θα βελτιώσουν στα πλαίσια του εφικτού, ακόμη περισσότερο, την προσπάθεια της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης.

            Η τελευταία, με τον πρόεδρό της και όλο το συμβούλιο δηλώνουν ότι θα στηρίξουν σοβαρά με μελέτες την προετοιμασία των προτεινόμενων έργων.

            Στη σύσκεψη που κάλυψε δημοσιογραφικά «Η Φωνή των Καλαβρύτων» με τον Πάνο Τσαπάρα παραβρέθηκαν : από την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας ο κ. Τσενές Σωτήριος, από το Λειβάρτζι  οι κ.κ. Φράγκος και Λάγιος, από τα Λυκούρια οι κ.κ. Μούσιος και Κριμπένης, από τη Δάφνη ο κ. Άγγελος Καυγάς και η κ. Μπαλασοπούλου, από το Σωποτό ο κ. Σοφιανόπουλος και ο κ. Σακελαριάδης, από την Κλειτορία ο κ. Κουλέττος, από τις Σειρές η κ. Κωνσταντινίδη, από τη Σκοτάνη ο κ. Τσιώτος και η κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου, από τα Αγράμπελα ο κ. Β. Ραβαζούλας και ο κ. Παναγιωτόπουλος, από την Άνω Κλειτορία (Καρνέσι) ο κ. Σπήλιος Μπαλαφούτας και άλλα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, από το σύλλογο Λεύκας ο κ. Βαρβιτσιώτης, από το Πλανητέρου ο κ. Άγγελος Βαγενάς, από τα Κρινόφυτα εκπροσωπώντας και την Ομοσπονδία Αρχαίος Κλείτωρ ο κ. Κώστας Κατσιάρης, από το Λευκάσιο ο κ. Σκάρπας, από το Δρυμό ο κ. Μπουζιώτης, από τους Κάτω Λουσούς ο κ. Αντώνης Πετμεζας, από το Παγκράτι ο κ. Μούσσης, από το Καστέλλι ο κ. Γιαννακόπουλος, από την αδελφότητα Φιλιωτών «Ο Άγιος Βλάσιος» ο κ. Μητρόπουλος Γιώργος, από τα Καστριά ο κ. Παντούλιας, από το Σύλλογο φίλων Αγίου Αθανασίου ο κ. Σταθούλιας και πολλοί άλλοι συμπατριώτες.

 

 

 

 

 ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

με συμμετοχή και για πρώτη φορά σημαντική προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας – Πειραιά

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν φέτος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χωριό μας που πραγματοποιήθηκαν στις 16, 17 και 18 Αυγούστου 2013. Σε αυτό συνετέλεσαν ο Δήμος Καλαβρύτων, ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά και ο ΝΑΟΔ οι οποίοι οργάνωσαν

και πραγματοποίησαν το τριήμερο των εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 16-8-2013 στις όχθες του Λάδωνα στις εγκαταστάσεις του Κανόε - Καγιάκ ο ΝΑΟΔ πρόσφερε λαϊκή βραδιά.

Ο Πρόεδρος Θοδωρής Κόλλιας αφού χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους ευχαρίστησε τα μέλη που συμμετείχαν στην δενδροφύτευση του χώρου του Κανόε-Καγιάκ με νέα πλατάνια αντικαθιστώντας όχι μόνο όσα ξεράθηκαν αλλά ακόμη περισσότερα, τα οποία μεγαλώνοντας θα ομορφύνουν σημαντικά τις εγκαταστάσεις Κανόε-Καγιάκ. Στη συνέχεια παρέδωσε τη σκυτάλη στο μουσικό λαϊκό σχήμα. Οι ήχοι του μπουζουκιού διασκέδασαν τον κόσμο μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το Σάββατο 17-8-2013 στην πλατεία του χωριού ξεκίνησε μια μεγάλη κι όμορφη βραδιά.

Οι μαθητές του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς απ’ όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας, θυμίζοντας συγχρόνως ότι όλοι οι Έλληνες όταν είναι χαρούμενοι χορεύουν ασταμάτητα.

Στη συνέχεια η Δημοτική ορχήστρα του συγχωριανού μας Φάνη Φωτόπουλου διασκέδασε τους συγχωριανούς κι επισκέπτες οι οποίοι χόρεψαν μέχρι τις μεγάλες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα στο ρυθμό του τσάμικου, “πολύ τσάμικο ρε παιδί μου” όπως είπε και κάποιος επισκέπτης.

 

Ο Πάνος Λάππας, Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Παΐων του Δήμου Καλαβρύτων που κάλυψε οικονομικά τη βραδιά χαιρέτισε ενδιάμεσα τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι από τις φετινές εκδηλώσεις υπάρχουν

πολλές απουσίες συγχωριανών μας που έφυγαν για πάντα από κοντά μας, μεταξύ των οποίων και οι αείμνηστοι Δήμαρχοι Κώστας Ασημακόπουλος και Αναστάσιος Σπηλιόπουλος. οι οποίοι επί

σειρά ετών πρόσφεραν στη Δάφνη και στην ευρύτερη περιοχή και πολλά έργα φέρουν τη σφραγίδα τους.

Η σημερινή εκδήλωση θα έπρεπε να ήταν αφιερωμένη στους αείμνηστους Δημάρχους και να τιμηθούν για την προσφορά τους. Αλλά κάποιοι το είδαν διαφορετικά και άφησαν τη Δάφνη έξω από το Καλαβρυτινό Αντάμωμα, που αυτή την ώρα γίνεται στα Καλάβρυτα και προφανώς ο Δήμαρχος δεν μπορεί να παρευρίσκεται και εδώ. Πιστεύω ότι θα γίνει σε κάποια άλλη εκδήλωση.

 

 

Οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται γιατί πέρα από το αντάμωμα, τη γνωριμία και τη σύσφιξη σχέσεων, σε αυτές τις δύσκολες και ζοφερές ημέρες που περνάμε, σε αυτή τη λαίλαπα των απολύσεων και των περικοπών δίνουν μία νότα χαράς και στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Στην συνέχεια αναφερόμενος στα Δημοτικά είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη το αρδευτικό έργο και σε λίγες ημέρες θα αρχίσει η ανάπλαση της Δάφνης. Αλλά αυτό που προέχει είναι η καθημερινότητα και αυτό ενδιαφέρει περισσότερο τους συνδημότες μας. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα αλλά όρεξη για δουλειά και διάθεση για προσφορά.

Εδώ ευχαρίστησε όλους τους αιρετούς εκπροσώπους της Δημ. Ενότητας Παΐων για το ενδιαφέρον τους για τα τοπικά προβλήματα και για τον καθημερινό τους αγώνα Σε αυτόν όμως τον αγώνα είπε να βάλουμε όλοι πλάτη, πρέπει να καθαρίζουμε τους ιδιωτικούς μας χώρους και να επισκευάζουμε τις πεσμένες μάντρες. Έτσι θα αποφύγουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς και θα ομορφύνουμε τους χώρους μας, τη γειτονιά μας, τα χωριά μας. Ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας.

 

 

Τέλος ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, Δήμο Καλαβρύτων, Σύλλογο Δαφναίων Αθήνας-Πειραιά, ΝΑΟΔ, τις γυναίκες για τα παραδοσιακά γλυκά που παρασκεύασαν και όλους όσους συνέβαλαν, όσους βοήθησαν στο τριήμερο των εκδηλώσεων.

Με ιδιαίτερο όμως τρόπο ευχαρίστησε και συνεχάρη τα παιδιά του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Δάφνης που χόρεψαν τους παραδοσιακούς μας χορούς.

Παρευρέθησαν Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης

Μητρόπουλος, ο πολιτευτής και συγγραφέας Δημήτρης Σφυρής, ο τ. Αντιδήμαρχος Χολαργού Γιάννης Σκουτέρης, ο τ. Αντιδήμαρχος Δάφνης Μπαλασόπουλος Γιάννης καθώς και οι τοπικοί σύμβουλοι Καυγάς Άγγελος και Παπαδημητρίου Μαρία, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Λιαρόπουλος Γιώργος, η Γραμματέας Μαλλή Βάσω και το μέλος του Δ.Σ. Θεοδωροπούλου

Αλεξάνδρα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος της βραδιάς μοιράστηκαν γλυκά σπιτικά που έφτιαξαν οι κυρίες του χωριού Ραμαντάνη Αγγελική και Όλγα, Παπαδημητρίου Μαρία, Αδάμη Νεκταρία, Μπουσιούτη Τότα και Λεβέντη Δήμητρα.

Την Κυριακή το βράδυ 18-8-2013 στην πλατεία «Κώστας Ασημακόπουλος» που οι παριστάμενοι την είχαν γεμίσει ασφυκτικά απόλαυσαν από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Δάφνης τη θεατρική παράσταση «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του ΝτάριοΦο. Οι ηθοποιοί ενώ ήταν ερασιτέχνες στην πράξη έδειξαν πραγματικά επαγγελματίες. Σ’ αυτό βοήθησε  και η τέλεια μικροφωνική και ηχητική εγκατάσταση που καλύφτηκε από τον Σύλλογο Δαφναίων Αθήνας και Πειραιά.

 

 

Παιδιά σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και όχι μόνο το τιμητικό κέρασμα από το Σύλλογο.

Συγχαρητήρια στους δασκάλους Νίκο Μαραγκό και Όλγα Ραμαντάνη για την ακούραστη προσπάθειά τους στο θεατρικό και το χορευτικό.

 

 

 

 

 ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

 

 

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ

 

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2013»

 

 

Ακατάπαυστο ήταν και το καλοκαίρι το «ταξίδι» των χορευτικών του Παγκαλαβρυτινού.

 

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποίησαν δεκάδες εξορμήσεις, ακολουθώντας τα χνάρια της πολιτισμικής μας παράδοσης σε πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός Αχαΐας. Οι περιοδείες τους άφησαν για ακόμη μία φορά τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ οι προσκλήσεις που δέχτηκε ο Σύλλογος για τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις συλλόγων και φορέων ήταν δεκάδες.

Με την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Διοικητής του ΚΕΤΧ Πατρών την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, για των εορτασμό των 68 χρόνων από την ίδρυσή του, έκλεισαν τις εμφανίσεις «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2013» Μεταξύ άλλων πήραν μέρος:

 

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΠΟΝΤΕΪΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

Οι καλοκαιρινές τους εμφανίσεις ξεκίνησαν από το Μικροποντέϊκο Αντάμωμα στο πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος στον Μικρό Ποντιά. Η εκδήλωση έγινε την   Κυριακή 23 Ιουνίου, στην ηλιόλουστη Καλαβρυτινή γη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων προσκεκλημένων και κατοίκων της περιοχής. Ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Μικροποντιωτών, Θάνος Φραντζής σε σύντομο χαιρετισμό, μεταξύ άλλων επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας για τη συντήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνεχάρη τα δυο χορευτικά του Π.Σ. που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας χορούς απ' όλη την Ελλάδα κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων. Ακολούθησε ένα πατροπαράδοτο υπαίθριο γλέντι με αχνιστό βραστό και άλλους εκλεκτούς παραδοσιακούς μεζέδες, προσφορά του Συλλόγου και των κυριών του χωριού, ενώ το κρασί έρεε άφθονο. Ο χορός κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

 

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΠΑΤΡΩΝ

Στο μεταξύ, τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στην Αγία Τριάδα Πατρών τη Δευτέρα 24 Ιουνίου. Οι φουστανελοφόροι συμμετείχαν με κατάνυξη και ευλάβεια, στη περιφορά  της Σεπτής Εικόνας της Αγίας Τριάδος, κατά την λιτάνευσή της, στους κεντρικούς δρόμους της συνοικίας της Πάτρας, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, μετά την ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού. Στην περιφορά της Εικόνας συμμετείχαν, ο Αρχιμανδρίτης, π. Χρύσανθος Στελλάτος, δεκάδες ιερείς, η Μπάντα του Δήμου και πλήθος πιστών.

 

ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Μια ιδιαίτερη βραδιά έζησαν τα χορευτικά του Συλλόγου την Τετάρτη 3 Ιουλίου όταν συμμετείχαν στην πολύ όμορφη εκδήλωση που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Άσυλου Ανιάτων στην Πάτρα, στην ταράτσα του Ιδρύματος. Δυο χορευτικά τμήματα με παραδοσιακές φορεσιές  χόρεψαν για μια ώρα χορούς της Πελοποννήσου και της Ηπείρου, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε ανθρώπους που πραγματικά τις έχουν ανάγκη . Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Ανδρέας Παναγόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό ευχαρίστησε θερμά τα χορευτικά για την συμμετοχή τους.

 

ΣΤΑ ΝΙΦΟΡΕΙΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ

Την Κυριακή 7 Ιουλίου δυο χορευτικά τμήματα πήραν μέρος στο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στα Νιφορέικα Δυτικής Αχαΐας. Παρουσίασαν χορούς από την Πελοπόννησο και την Ήπειρο.

 

 

 

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΤΡΩΝ

Τη Θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Μαρίνας της συνοικίας Μακρυγιάννη στην Πάτρα, μετέφεραν τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου Πάτρας, με τις παραδοσιακές φορεσιές στις 17 Ιουλίου. Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό  πραγματοποιήθηκε λιτανεία στους γύρω δρόμους προεξάρχοντος του Πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθου Στελλάτου. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από τους χορευτές του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΑΒΡΥΤΙΝΟ

Με μια όμορφη μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του Συλλόγου, υποδέχτηκαν τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού τους μαθητές από την Ακαδημία «Σωκράτης» της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ την Τρίτη 23 Ιουλίου. Παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά και της Γ.Γ. της ΠΕΚΑ Μαρίας Μασαρά, ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Αθανάσιος Φραντζής καλωσόρισε τους Ελληνο-Αμερικανούς μαθητές, τους ζήτησε να μεταφέρουν στους γονής τους και σε όλους τους συμπατριώτες που ζουν και εργάζονται στην Αμερική, την αγάπη μας και την επιθυμία μας να επιστρέψουν στην πανέμορφη Ελλάδα και να επενδύσουν συμβάλλοντας, όπως έγινε και τα παλιά χρόνια στην ανάπτυξη, τώρα που η πατρίδα τους έχει ανάγκη.

 

ΣΤΟ 9Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΕΛΙΚΗ

Στο 9ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ελίκης « Ίωνες» του Δήμου Αιγιαλείας , συμμετείχαν δυο χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου της Πάτρας, την Τετάρτη 31 Ιουλίου.

Το πρώτο τμήμα παρουσίασε χορούς από την Πελοπόννησο και το δεύτερο χορούς της Ηπείρου, ενθουσιάζοντας τους θεατές με την άψογη εμφάνισή τους και τις πανέμορφες  παραδοσιακές στολές τους. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν συγκροτήματα από την Ιταλία, την Κορέα, την Χιλή, την Κίνα, τη Νάξο και την Αθήνα.

 

12ο Παγκαλαβρυτινό αντάμωμα  2013

Στις  εκδηλώσεις του 12ου Παγκαλαβρυτινού Ανταμώματος, που διοργάνωσε και φέτος ο ιστορικός Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Δήμο Καλαβρύτων, συμμετείχαν δυο χορευτικά τμήματα του συλλόγου. Την Παρασκευή 16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Κλειτορίας και το Σάββατο 17 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

 

ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ «ΓΚΕΡΠΕΣΗ» ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Αδελφότητα των Απανταχού Γκερπεσιωτών συμμετείχαν τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού την Κυριακή 18 Αυγούστου, παρουσιάζοντας στους χίλιους και πλέων παρευρισκόμενους, ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα με χορούς της περιοχής μας. Ο πρόεδρος της Αδελφότητας, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους χορευτές για την συμμετοχή τους.

 

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΤΧ

Με την συμμετοχή ενός χορευτικού τμήματος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Διοικητής του ΚΕΤΧ Πατρών, την  Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, για των εορτασμό των 68 χρόνων από την ίδρυσή του έκλεισαν τις εκδηλώσεις «ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2013»

Ο διοικητής σε σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε στην πολύχρονη ιστορία του Στρατοπέδου και ευχαρίστησε τα χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού και του Δήμου Πατρέων για την συμμετοχή τους. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Πατρών, οι βουλευτές Αθ. Νταβλούρος και Βασ. Χατζηλάμπρου, πρώην διοικητές,  αξιωματικοί, υπαξιωματικοί , στρατιώτες καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Στρατοπέδου. Ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Αθ. Φραντζής ευχαρίστησε τον διοικητή για την πρόσκληση και την φιλοξενία, ευχόμενος το ΚΕΤΧ να συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια την λειτουργία του.

 

 

 

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

 

Αθανάσιος Φραντζής

Τηλ 69722969

 

 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013

 

  

 

Την Κυριακή 17-3-2013 όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έγινε με μεγάλη επιτυχία το Καρναβάλι της

Δάφνης το οποίο καθιερώθηκε και είναι πλέον θεσμός. Από τις 10 άρχισαν οι συγχωριανοί μας και οι επισκέπτες να συγκεντρώνονται στην πλατεία και να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα αποκριάτικα αξεσουάρ, μάσκες, καπέλα, ρόπαλα, σφυρίχτρες, σερπατίνες, χαρτοπόλεμο κ.λ.π.

Τα υλικά αυτά δεν άλλαξαν μόνο την μορφή των ανθρώπων αλλά και τη διάθεσή τους έστω και προσωρινά. Στις 12:30 τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία χόρεψαν το “γαϊτανάκι” (αποκριάτικος χορός) με τη φροντίδα και καθοδήγηση του ακούραστου δάσκαλου Νίκου Μαραγκού εισπράττοντας τα πρώτα και πολλά χειροκροτήματα. Ακολούθησαν τα αποκριάτικα σκετς - άρματα με την εξής σειρά:

Πρώτα εμφανίστηκαν η ΝΤΑΜΑ και ο ΖΟΡΟ από τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου παρουσιάζοντας μια άλλη εποχή.

Στη συνέχεια τα παιδιά του Δημοτικού έδειξαν και ευχήθηκαν «Νάταν τα νιάτα δυο φορές, τα γηρατειά καμία» τονίζοντας την αδιαμφισβήτητη αξία της νεότητας. Τρίτος ακολούθησε ο «Βλάχικος γάμος». Ο γαμπρός, η νύφη, τα παρανυφάκια, τα προικιά της νύφης πάνω σε τρία γαϊδούρια, ο τράγος στολισμένος, μπροστά ο συγχαρικιάρης πάνω σε άλογο κι όλο το συμπεθεριό 60-70 άτομα υπό τους ήχους του συγκροτήματος του Νίκου Μαραγκού και του νταουλιού του Γιώργου Μάρη ξεκίνησε από το σπίτι του Λάμπη του Τράγκα και μοιράζοντας γλυκά, δίπλες και κρασί έφθασε στην πλατεία σκορπίζοντας κέφι κι ενθουσιασμό.

Έγινε η γαμήλια τελετή με παπά και κουμπάρο αλλά κι Αστυνόμο κι ακολούθησε τρικούβερτο γλέντι. Όλα τα σκετς - άρματα ήταν πανέμορφα και μας χάρισαν ωραίες στιγμές και χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελούμενη από τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Λάππα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δαφναίων Άγγελο Καυγά και τον Πρόεδρο του ΝΑΟΔ Θεόδωρο Κόλλια, ομόφωνα κατέληξε απονέμοντας τα βραβεία με την παρακάτω σειρά:

 

1. Βλάχικος γάμος 350€

2. Νάταν τα νιάτα δυό φορές 200€

3. Η ΝΤΑΜΑ και ο ΖΟΡΟ 150€

 

Οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα καλοψημένα σουβλάκια και δροσίστηκαν με κρασί κι αναψυκτικά. Οι μερακλήδες κι όχι μόνο έσυραν τον χορό που κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Η εκδήλωση όπως ομολόγησαν οι περισσότεροι σημείωσε μεγάλη επιτυχία και σ’ αυτό βοήθησε ο καλός καιρός που συμμάχησε μαζί μας.

Τα χρηματικά βραβεία στα γκρουπ των νικητών μασκαράδων και η μουσική (μικροφωνική εγκατάσταση και DJ) ήταν προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά, τα σουβλάκια, το κρασί και τα αναψυκτικά του Δήμου Καλαβρύτων και όλο το αποκριάτικο υλικό

ήταν προσφορά του ΝΑΟΔ.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες αλλά κι όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι μας. Μας χάρισαν στιγμές χαράς και γέλιου στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε στέλνοντας ένα μεγάλο μήνυμα αισιοδοξίας.

Την εκδήλωση παρουσίασε πετυχημένα ο Κώστας Σαϊτάνης.

Η συνέχεια ήταν το ίδιο βράδυ της Κυριακής στις εγκαταστάσεις του Κανόε - Καγιάκ στις όχθες του ποταμού Λάδωνα που έγινε αποκριάτικη εκδήλωση από τον ΝΑΟΔ. Οι περισσότεροι συγχωριανοί κι ιδιαίτερα οι νέοι μασκαρεύτηκαν και κατέβηκαν στο ποτάμι όπου διασκέδασαν μέχρι τις πρωινές ώρες. Από τον ΝΑΟΔ προσφέρθηκαν δωρεάν ποτά κι ατέλειωτη μουσική.

 

Βραβεύτηκαν οι τρεις καλύτεροι μασκαράδες με χρηματικά βραβεία ως εξής:

 

1ο Βραβείο «Ο μετανάστης και ο Χρυσαυγίτης» 150€

(Τότα Μπουσιούτη και Κων/να Παναγιωτακοπούλου)

 

2ο βραβείο «Η νοσοκόμα κι ο άνδρας της» 100€

(Αγγελής Παπαδημητρίου οικογενειακώς)

 

3ο βραβείο «Η μοιραία γυναίκα» 50€

(Αγγελική Φελεμέγκα - Λεβέντη).

 

 

Ευχόμαστε και του χρόνου τόσο ενθουσιασμό, κέφι

κι ευρηματικότητα.

 

 

 

 

 ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΔΑΦΝΗ-Δ.ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε από τον Ν.Α.Ο. Δάφνης στις 13 Απριλίου 2013 φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στην τοπική ομάδα της Δάφνης και την ποδοσφαιρική ομάδα εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων.

 

 

Ήταν μια πρωτοβουλία του Ν.Α.Ο.Δ. στα πλαίσια των αθλητικών δραστηριοτήτων του που πάντοτε έχουν ως κύριο στόχο την διασκέδαση αλλά και την προβολή της περιοχής μας. Οι επισκέπτες από τον Δήμο Αθήνας που συνοδεύονταν από τον Διευθυντή Καθαριότητας κ. Ντεμπεγλεριώτη Ευάγγελο και είχαν τη στήριξη του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Ανδρ. Βαρελά εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους αλλά και τον θαυμασμό τους για τη φιλοξενία αλλά και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που απόλαυσαν και υποσχέθηκαν ότι πολύ σύντομα θα ξαναεπισκεφτούν την περιοχή μας.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η ομάδα της Αθήνας ήταν σαφώς πιο έτοιμη καθώς συμμετέχει στο πρωτάθλημα της ΑΔΕΔΥ (3η θέση φέτος και περσινή πρωταθλήτρια) ενώ αντίθετα ήταν φανερό πως από την ομάδα της Δάφνης “έλειπαν παιχνίδια” και αγωνίστηκε με αρκετές απουσίες. Παρ’ όλα αυτά ο αγώνας που τον παρακολούθησαν αρκετοί θεατές ήταν συναρπαστικός και με λίγη τύχη η ομάδα της Δάφνης μπορούσε να κάνει την έκπληξη, αλλά δεν τα κατάφερε παρ’ ότι το “βαρύ πυροβολικό” της ομάδας Αλέξης Δουφεξής σκόραρε 2 φορές ισοφαρίζοντας το σκορ. Άξιο σχολιασμού είναι επίσης ότι οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν 2 πέναλτι εκ των οποίων το 1 απέκρουσε ο τερματοφύλακας Χρ. Θεοδωρόπουλος.

 

Η λήξη του αγώνα βρήκε και τις δύο ομάδες σε απόλυτα αθλητικά πλαίσια ενωμένες. Ο Ν.Α.Ο.Δ. ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του αγώνα, Αντιδήμαρχο Παν. Λάππα - Σύλλογο Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά - Eco Action - Αλέξη Δουφεξή - καθώς επίσης κι όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν.

Παρευρίσκετο με την ομάδα του Δήμου Αθηναίων και ο γνωστός σε όλους μας Αλέξης Κωστάλας ο οποίος έμεινε έκπληκτος από τη φυσική ομορφιά της περιοχής.

Ο υπεύθυνος της ομάδας ποδοσφαίρου του Δήμου Αθήνας και Μέλος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Τόπαλης Δημήτριος ευχαριστεί ολόψυχα το Ν.Α.Ο.Δ. για την υπέροχη φιλοξενία του!!!

 

 

 

 

 ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΠΑΡ.1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ ΠΑΡAΣΚΕΥΗ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

 

 

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013 και από ώρα 21:30

θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος ετήσιος χορός το κέντρο διασκέδασης

 

“Χίλια Αστέρια’’,  

Αχαρνών 434 & Κωσταντά 6

τηλ. 210-2525504.

 

 

Το κέντρο διαθέτει αίθουσα πλήρως ανακαινισμένη, κλιματιζόμενη, ζωντανή μουσική με ποικίλο χορευτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα καθώς και πάρκινγκ.

Η τιμή πρόσκλησης καθορίστηκε σε 25 ευρώ.

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται πλήρες μενού και τα ποτά (κρασιά - μπύρες - αναψυκτικά) με απεριόριστη κατανάλωση.

 

Σημείωση: Στα εκτός προσφοράς ποτά έκπτωση 30%. Θα υπάρξει λαχειοφόρος αγορά με πλούσια δώρα, που όπως κάθε φορά προσφέρουν οι συμπατριώτες μας και ο Σύλλογος.

Το Δ.Σ. γνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που περνάμε όλοι μας, αλλά και την αναγκαιότητα της ύπαρξης του Συλλόγου ώστε να μπορεί να συνεχίσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες για το καλό του χωριού μας, παρακαλεί τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες να δώσουν το δυναμικό παρών στην ετήσια χοροεσπερίδα μας. Για προσκλήσεις καθώς και για κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας έφερε κοντά όλους τους συμπατριώτες

 

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013 στο κέντρο “Χίλια Αστέρια”.

Οι συμπατριώτες χωρίς να επηρεαστούν από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου κι έδειξαν ότι και στα δύσκολα οι Δαφναίοι συσπειρώνονται με θαυμαστά αποτελέσματα.

 

 

Το κέφι και ο χορός υπό τους ήχους της ορχήστρας του Κέντρου αλλά και τις εξαιρετικές φωνές της Φιλιώς Πυργάκη, Γιώργου Μπέκιου, Γιάννη Σιέτου και των άλλων καλλιτεχνών κράτησε μέχρι το πρωί. Όλοι άνδρες, γυναίκες και ιδιαίτερα η νεολαία η οποία έδωσε δυναμικό παρών ξεπέρασαν τον εαυτό τους χορεύοντας ασταμάτητα. Σίγουρα με την ενεργή αυτή συμμετοχή σας πέραν του ότι μας συγκινείτε, μας δίνετε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε με ζήλο και μεράκι όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις.

 

Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους:

• Ο Δήμαρχος Δήμου Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

• Ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας Βασίλης Τράπαλης.

• Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαβρύτων Παναγιώτης Λάππας.

• Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών στον Δήμο Ζωγράφου Ανδρέας Στεργίου.

• Ο Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Αθλητισμού στο Δήμο Ζωγράφου

• Ο Πρόεδρος ΝΑΟΔ Θεόδωρος Κόλλιας.

• Ο Σύμβουλος της Τ.Κ. Δάφνης Άγγελος Καυγάς.

• Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Γιατρών “Ο Μελάμπους” Παναγιώτης

Ζηρογιάννης.

• Η Αντιπρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Αναστασία Μπαλασοπούλου.

• Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Π.Σ. “Αρχαίος Κλήτωρ”, Ταμίας στην Παγκαλαβρυτινή Ένωση και Πρόεδρος Κρινοφυτινών Κων/νος Κατσιάρης.

• Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παΐων Ιωάννης Τάγαρης.

• Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων Αναστάσιος Τσιώτος.

• Η Γραμματέας του Συλλόγου Σκοταναίων και Κοσμήτωρ στην Παγκαλαβρυτινή Ένωση Μαριάνθη Χρονοπούλου.

• Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιά Αθανάσιος Χρονόπουλος.

• Οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά Ανδρέας Παναγόπουλος, Θανάσης Ζηρογιάννης, Σπυριδούλα Τράγκα - Παναγοπούλου η οποία είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Μαγούλας.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Άγγελος Καυγάς καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, υποσχόμενος ότι ο Σύλλογος θα συνεχίσει όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε μέχρι σήμερα με προοπτική όχι μόνο ποσοτικής αλλά και ποιοτικής αναβάθμισης αυτών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς.

 

 

Ευχαριστούμε όλους τους δωροθέτες οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την επιτυχημένη λαχειοφόρο αγορά με πλούσια και σημαντικά δώρα.

 

Τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους για την παρουσία σας κι ευχόμαστε η ζωή όλων μας να είναι γεμάτη διασκέδαση.

 

 

 

 

 

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 25 Μαρτ.2013

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

 

 

 

1) Αγώνας δρόμου 1.821 μ.

Ο Σύλλογός μας θα διοργανώσει και φέτος αγώνα δρόμου 1.821 μ. που θα πραγματοποιηθεί στη Δάφνη μετά την παρέλαση και θα βραβεύσει τους τρεις πρώτους νικητές.

 

Τα χρηματικά έπαθλα θα είναι:

1ος: 200,00€

2ος: 150,00€

3ος: 100,00€

 Επίσης θα δοθούν αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες.

 

2) Σχηματισμός του 1821 στη Ράχη και φωταγώγησή του

 

3) Λαμπαδηδρομία

Ας αρχίσουν λοιπόν από τώρα οι αρμόδιοι τις προετοιμασίες και οι αθλητές τις προπονήσεις.

 

 

 

 

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο χωριό και οι εκδηλώσεις του Συλλόγου

 Την παραμονή το βράδυ, δηλαδή την Κυριακή, με τη συμμετοχή όλων των νέων του χωριού και όχι μόνο, γιατί λόγω της τριήμερης αργίας είχαν φθάσει στη Δάφνη πολλοί συγχωριανοί κι επισκέπτες, έγινε η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία. Οι λαμπαδηδρόμοι ξεκινώντας με τις δάδες αναμμένες από την πλατεία διέσχισαν τους δρόμους του χωριού και τελικά κατέληξαν στη Ράχη.

Στη Ράχη οι λαμπαδηδρόμοι φωταγώγησαν το πετροφτιαγμένο 1821 κι έριξαν στον ουρανό πολλά πυροτεχνήματα διαφορετικών χρωμάτων και σχεδίων με τη βοήθεια των Θοδωρή Αδάμη, Κώστα Σπηλιόπουλου και Σοφοκλή Καβελάρη. Το θέαμα ήταν πραγματικά όμορφο κι όλοι οι Δαφναίοι

και οι επισκέπτες του χωριού το απόλαυσαν.

 

Την επόμενη ημέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου έγινε δοξολογία στην Αγία Τριάδα με την παρουσία των επισήμων και των σχολείων του χωριού. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την φιλόλογο του Λυκείου κ. Ανεστοπούλου Αγγελική, η οποία αφού αναφέρθηκε στον επιτυχή αγώνα των προγόνων μας για ανεξαρτησία εξήρε την συμμετοχή του τοπικού στοιχείου στην Επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού απάγγειλαν ποιήματα. Κατόπιν παρέλασαν όλα τα σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) μ. από το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου στην πλατεία, παλιό έθιμο που αναβίωσε ο Σύλλογός μας.

 

Στον αγώνα δρόμου φέτος έλαβαν μέρος οι παρακάτω 19 δρομείς (12 άνδρες και 7 γυναίκες): Αθανασόπουλος Νίκος, Ασημακόπουλος Παναγιώτης, Γιαννακοπούλου Διαμάντω,

Δεχουνιώτη Βασιλική, Θεοδωρόπουλος Νικόλαος, Μαλλής Βαγγέλης, Μπαμπίλης Γιάννης, Μουγκοπέτρος Γιάννης, Μουγκοπέτρος Άγγελος, Παπακανέλλος Χρήστος, Σατολιά Αναστασία, Σατολιάς Φώτης, Χρονοπούλου Σοφία, Μπέκιος Γιώργος, Γκούβερος Σπύρος, Τσιρώνης Θεόδωρος, Μουρκού Βασιλική, Παπαδημητρίου Κατερίνα, Μπουσιούτη Ευγενία.

 

Νικητές:

1ος Παπακανέλλος Χρήστος

2ος Τσιρώνης Θεόδωρος

3ος Μπέκιος Γεώργιος

 

Στις δρομείς - μαθήτριες 1η αναδείχθηκε η Μουγκού Βασιλική.

Σε όλους τους συμμετέχοντες δρομείς απονεμήθηκαν μετάλλια (προσφορά του Συλλόγου) και χρηματικά έπαθλα (επίσης προσφορά του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά).

 

1ος νικητής 150€

2ος νικητής 120€

3ος νικητής 100€

 

Στις δρομείς - μαθήτριες 1η αναδείχθηκε η Μουγκού Βασιλική.

 

 

 

Τα βραβεία και τα μετάλλια απένειμαν ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Παναγιώτης Λάππας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Άγγελος Θ. Καυγάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων Κώστας Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Δάφνης Κώστας Λαζανάς, ο Διευθυντής του Λυκείου Δάφνης Γιάννης Μπουσιούτης, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Δάφνης Κων/να Παπαγγελοπούλου, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Δημ. Σχολείου Δάφνης Νίκος Μαραγκός, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Λιαρόπουλος, η Γραμματέας του

Συλλόγου Βάσω Μαλλή, τα μέλη του Τ.Σ. Δάφνης Μαρία Νικολετοπούλου - Παπαδημητρίου και Άγγελος Χ. Καυγάς, ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σκοτάνης Πέτρος Ρηγόπουλος, ο τ. Αντιδήμαρχος Δάφνης Ιωάννης Μπαλασόπουλος.

 

 

 

 

Ευχαριστούμε τις νέες και νέους που συμμετείχαν στην λαμπαδηδρομία και όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της λαμπαδηδρομίας και την φωταγώγηση του 1821.

Επίσης ευχαριστούμε τον Γυμναστή κ. Βασίλη Κουτέ για τη βοήθεια που μας παρείχε για την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα δρόμου 1.821 μ.

 

 

 

 

 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

 

 

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2013 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

 

 

 

 

Ο Σύλλογος Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά, ο Δήμος Καλαβρύτων και ο Ν.Α.Ο.Δ. θα συνδιοργανώσουν και φέτος αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Δάφνη (Καρναβάλι).

Αναμφίβολα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις από κάθε άποψη κάθε χρόνο πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία. Σ’ αυτό συμβάλει η καθολική συμμετοχή του κόσμου με κυρίαρχο στοιχείο τη νεολαία μας. Όμως πιστεύουμε με τη συμμετοχή και άλλων τοπικών φορέων η επιτυχία των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ο Σύλλογός μας θα βραβεύσει και φέτος τα τρία καλύτερα

“γκρουπ’’ με χρηματικά έπαθλα ως εξής:

 

1ο βραβείο με 300,00€

2ο βραβείο με 250,00€

3ο βραβείο με 200,00€

 

Χρόνος υπάρχει, εμπνευστείτε και ετοιμαστείτε.

 

Θα προσφερθούν δωρεάν σουβλάκια, άφθονο κρασί και αναψυκτικά (προσφορά του Δήμου Καλαβρύτων). Θα γίνει μάχη με όπλα τις σοκολάτες (σοκολατοπόλεμος) και τρικούβερτο γλέντι με τη βοήθεια στερεοφωνικής μουσικής (προσφορά του ΝΑΟΔ).

Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 στην πλατεία του χωριού ντυμένοι μασκαράδες

και αποφασισμένοι να σκορπίσουμε κέφι, γέλιο και χαρά. Να μη λείψει κανένας και προ πάντων η νεολαία.

 

 

 ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Ν.Α.Ο.Δ. (ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΔΩΝΑ)

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ Ν.Α.Ο.Δ. 

(ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΔΩΝΑ)

 

Στις 16-8-2012 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση του Ν.Α.Ο.Δ. στο ποτάμι του Λάδωνα, στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι συμπατριώτες μας αγκάλιασαν την εκδήλωση και γλεντήσαμε όλοι μαζί σε μια αυθόρμητη καλοκαιρινή βραδιά με χορό και κέφι που κράτησε μέχρι το πρωί…

Εξαιρετικό το μουσικό συγκρότημα με τους συμπατριώτες μας Θοδωρή Πετρόπουλο στο μπουζούκι και Φάνη Φωτόπουλο στο κλαρίνο, με αντιπροσωπευτικό, αυθεντικό και πλούσιο ρεπερτόριο που κάλυψε όλα τα γούστα, με λαϊκά, δημοτικά και ρεμπέτικα τραγούδια.

Νωρίτερα και εκ μέρους του Δ.Σ. του Ν.Α.Ο.Δ. ο Πρόεδρος Θοδωρής Κόλλιας σε σύντομη αναφορά του αφού ευχαρίστησε τον φίλο του Ομίλου, Θοδωρή Αδάμη για την ανιδιοτελή προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια- καλωσόρισε όλους τους πατριώτες μας και αναφέρθηκε στον μύκητα (μεταχρωματικό έλκος) που καταστρέφει τα πλατάνια σε όλη την ευρύτερη περιοχή και στις ενέργειες που έχουν ήδη γίνει τόσο για την αντιμετώπισή του όσο και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του ομίλου και κάλεσε όλους για συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Ομίλου,της 19ης Αυγούστου στο παλ. Δημαρχείο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν:

Ο Παϊκόπουλος Ανδρέας Δημ. Σύμβουλος Καλαβρύτων, Ο Λαζανάς Κώστας Πρόεδρος Τ.Σ. Δάφνης, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Νικολετοπούλου Μαρία και Καυγάς Άγγελος.

Χαιρετισμό έστειλαν:

Ο Ασημακόπουλος Κώστας Αντιδήμαρχος, πρ. Δήμαρχος Παΐων και ο Λάππας Παναγιώτης Δημ. Σύμβουλος και πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Αθήνας - Πειραιά.

Το Ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη εκδήλωση του ομίλου…

 

 

 1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΡΙΜΠΑΣ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

 

 

1ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΙΡΙΜΠΑΣ ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

Χρόνια τώρα, στα καφενεία και σε πάρα πολλά σπίτια του χωριού (και μη) πότε τετράδες, πότε ζευγάρια παίζουν μπιρίμπα. Ένα παιχνίδι, που μας διασκεδάζει, μας εκτονώνει, μας κοινωνικοποιεί και ενίοτε μας εκνευρίζει (για λίγο βέβαια). Ένα παιχνίδι που αναδεικνύει, σοφούς, σχετικούς, άσχετους, νευρικούς, ανυπόμονους, πονηρούς, έξυπνους, εξυπνάκηδες, εγκέφαλους κ.α

Ένα παιχνίδι που στέλνει για λίγο τα ζευγάρια στην πόρτα του δικηγορικού γραφείου, αλλά και ένα παιχνίδι που κάποιοι προγραμματίζουν ταξίδι ολόκληρο για να το απολαύσουν με οικεία-φιλικά πρόσωπα.

Έτσι, μια μέρα του καλοκαιριού στο καφενείο του Κακαραπόγιαννη, η ιδέα του Κώστα Πετρόπουλου για την διεξαγωγή του Πρώτου τουρνουά μπιρίμπας, δεν χρειάστηκε πολύ σκέψη για να πάρει σάρκα και οστά.

Μας βρήκε σύμφωνους και όση ώρα δήλωναν συμμετοχές, τα «φιλικά προετοιμασίας» έδιναν και έπαιρναν. Μόλις οι συμμετοχές των συμπατριωτών και ετεροδημοτών (όλων των ηλικιών) που είχαν έρθει στο χωριό από Αθήνα, Πάτρα, Αίγιο, ακόμα και υπερατλαντικά απ’ τον Καναδά, έφτασαν τις είκοσι (20) ο κατάλογος έκλεισε.

 

Η κλήρωση ανέδειξε τα εξής ζευγάρια:

Κόλλιας Θοδωρής - Λάππας Πάνος

Κουτσιουρής Λάμπης – Αθανασόπουλος Αλέκος

Σπυρόπουλος Κώστας - Λάππας Γαβρίλης

Λάππας Νίκος - Φελεμέγκας Μιλτιάδης

Λαζανάς Κώστας - Συριόπουλος Γιάννης

Λάππας Θοδωρής - Πετρόπουλος Κώστας

Κόλλιας Κώστας - Σαϊτάνης Βαγγέλης

Μακρής Γιώργος - Σπηλιόπουλος Κώστας

Θεοδωρόπουλος Μπάμπης - Παναγόπουλος Γιώργος

Τζανέτος Λουκάς – Παπαχαραλάμπους Σωτήρης

τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομίλους.

Δυστυχώς ο περιορισμένος χρόνος μας ανάγκασε να οδηγηθούμε σε νοκ άουτ παιχνίδια γιατί δεν επαρκούσε να παίξουν όλοι με όλους.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ - ΚΡΙΤΕΣ ορίστηκαν ομόφωνα οι Δουφεξής Γιάννης και Μπουσιούτης Λάμπης.

Τα παιχνίδια μεταξύ των κληρωθέντων ζευγαριών γίνονταν κατόπιν συνεννοήσεως, γιατί υπήρχαν και κάποιοι εργαζόμενοι.

Οι μπιριμπάκηδες σοβαροί και ιδιαίτερα προσεκτικοί προσπαθούσαν να περάσουν τους γύρους, ώστε να φτάσουν στους ημιτελικούς και τον τελικό.

Οι αγώνες και ο τελικός τα είχαν όλα αφού συγκέντρωναν καθημερινά το ενδιαφέρον πάρα πολλών συμπατριωτών, συμμετεχόντων και μη. Αγωνία, ενστάσεις, εντάσεις, περίεργους συνειρμούς, παρεμβάσεις των διαιτητών, πειράγματα και άφθονο γέλιο. Φιναλίστ, στον μεγάλο τελικό ήταν οι:

Λάππας Νίκος - Φελεμέγκας Μιλτιάδης & Τζανέτος Λουκάς – Παπαχαραλάμπους Σωτήρης

Ο τελικός έγινε παρουσία πάρα πολλών θεατών μέσα και έξω από το καφενείο και κρίθηκε στις λεπτομέρειες χωρίς ευτυχώς να χρειαστεί η παρέμβαση των Διαιτητών κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των οποίων διεξάγονταν!!!!!!

ΝΙΚΗΤΕΣ μετά από τρία γεμάτα άγχος και ένταση παιχνίδια αναδείχθηκαν οι ΛΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ και ΦΕΛΕΜΕΓΚΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ.

Ακολούθησε Δείπνο για παίκτες και μη στην ταβέρνα του Κακαράπη με αρνιά, κοντοσούβλια , ορεκτικά, πολλές μπύρες & πολύ τραγούδι.

Όλοι δεσμευτήκαμε για ένα πράγμα αυτή η πρωτότυπη ιδέα, που μας έφερε όλους πιο κοντά…

Πρέπει να έχει & συνέχεια… το 2ο τουρνουά ΜΠΙΡΙΜΠΑΣ. Του χρόνου, με περισσότερες συμμετοχές, μεγαλύτερο χρόνο διεξαγωγής, πιο πολλά παιχνίδια, πιο πολύ διασκέδαση.ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

 

 

ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ

 

 

 

Στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου αριθ. 22, στη μεγάλη αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας και στον προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη χώρο, στις 18 Μαρτίου 2012, από ώρα 10:30 μέχρι 13:30, η “ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ” γιόρτασε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Το πρόγραμμα παρουσίασε η αναπληρώτρια κοσμήτωρ του Δ.Σ. (συγχωριανή μας), Αναστασία Μπαλασοπούλου, που είχε ορισθεί τελετάρχης.

Η αίθουσα ήταν κυριολεκτικά κατάμεστη από μέλη και φίλους της Π.Ε. καθώς και από εκπροσώπους θρησκευτικών, πολιτιστικών, κοινωνικών, δημοσιογραφικών κ.λ.π. φορέων, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συνεχάρησαν το Δ.Σ. της Π.Ε. για την, για ακόμα μια φορά, επιτυχημένη διοργάνωση.

Ο Πρόεδρος της Π.Ε. Γεώργιος Κοσμάς καλωσόρισε τους παρισταμένους και κατά την προεισαγωγική του ομιλία μεταξύ άλλων είπε:

Κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

προσήλθαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821. Τους αποδίδουμε το δίκαιο και πηγαίο έπαινο και την άπειρη ευγνωμοσύνη μας, διότι πήραν τα όπλα, επαναστάτησαν ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και με το αίμα τους και το δάκρυ της ψυχής τους, μάς δώρισαν τη λευτεριά της ιερής μας γης, της αγαπημένης μας πατρίδας.

Τους αποδίδουμε τιμή και ευγνωμοσύνη πάντοτε με αυξημένη όμως ευθύνη κατά τα τελευταία χρόνια, που σύμφωνα με την ευχή του ποιητή Ανδρέα Κάλβου “ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφον, και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριον που τους σκεπάζει”.

Τον πανηγυρικό της ημέρας, εκφώνησε ο κ. Ανδρέας Γεωργ. Παπαγεωργίου, Ιστορικός Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, με θέμα:

“Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ, ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ”.

Μετά την μεστή περιεχομένου και τεκμηριωμένη ομιλία του κ. Ανδρέα Παπαγεωργίου, τα μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων της Ελληνικής Μουσικής του Χορού και της Παράδοσης “Η Ρωμιοσύνη” με επικεφαλής τον Γεώργιο Δαλιάνη, απέδωσαν ύμνους, δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια.

Η Χορωδία, το κλαρίνο και η φλογέρα του Δαλιάνη κυριολεκτικά ξεσήκωσαν τους παρισταμένους, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν, στο συγκινητικό άκουσμα πατριωτικών ασμάτων. Όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης στην επιβλητική αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρίας, οι συμμετέχοντες μετέβησαν εν πομπή στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκεί πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, υπό τις οδηγίες του Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, κ. Ανδρέα Σκαρτσίλα.

Προ του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, που καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε εδώ από την Αγία Λαύρα κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, ήτοι στις 25 Μαρτίου 1932, κατατέθηκαν Στεφάνια Τιμής από τον Πρόεδρο της Π.Ε. Γεώργιο Κοσμά, τον Αντιπεριφερειάρχη Αττικής Βασίλειο Κόκκαλη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων Παναγιώτη - Κωνσταντίνο Μπέη, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνο Καρπέτα και τον Ταξίαρχο Σπυρίδωνα Παντούλια εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.

 

 

 

 

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΑΦΝΗΣ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΑΦΝΗΣ

 

 

Θεατρική παράσταση παρουσίασαν την παραμονή της 25ης Μαρτίου οι νεαροί καθηγητές και οι μαθητές του Γυμνασίου & Λυκείου Δάφνης και μας έδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα

και αισιοδοξία.

Μπορούσαν να σκέφτονται όπως μεγάλος αριθμός εργαζομένων «όσο με πληρώνεις

τόσο δουλεύω ή εσύ (κράτος) κάνεις πως μας πληρώνεις και μεις κάνουμε πως δουλεύουμε», αλλά δεν το έκαναν και μπράβο τους. Έβαλαν στην άκρη την πικρία τους για το κούρεμα των μικρών μισθών τους και παίρνοντας από το χέρι τα παιδιά, τους μαθητές τους, παρουσίασαν το θεατρικό έργο του Ι.Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Ένα έργο με διαχρονική αξία που δείχνει πως αν και πέρασαν 200 χρόνια περίπου από την Επανάσταση του 1821 τίποτα δεν άλλαξε. Οι προστάτες παραμένουν και μόνο η εθνικότητά τους αλλάζει.

Τα παιδιά με την καθοδήγηση των καθηγητών τους ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και η παρουσίαση του έργου άγγιξε το άριστα.

Άρεσε τόσο πολύ ώστε ζητήθηκε η επανάληψή του. Η πρώτη παρουσίαση έγινε την παραμονή

της 25ης Μαρτίου και η δεύτερη στις 4 Απριλίου ημέρα Τετάρτη.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους καθηγητές, στα παιδιά και γενικά σ’ όσους βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η παράσταση.

Για καλύτερη ενημέρωση παραθέτουμε ολόκληρο το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Ρωμιός: Πάνος Μαραγκός

Ρωμιάκι: Ευγενία Μπουσιούτη

Καραγκιόζης: Κώστας Λιακόπουλος

Χατζηαβάτης: Γιάννης Μπαμπίλης

Μπαρμπά-Γιώργος: Γιάννης Τράγκας

Νιόνιος: Φώτης Σατολιάς

Σταύρακας: Δημήτρης Νούσης

Βεληγκέκας: Νίκος Βομπίρης

Τούρκος Στρατιώτης: Γιώργος Πανουτσακόπουλος

Τούρκος Στρατιώτης: Γιώργος Καπράλος

Αγγλία: Κατερίνα Σκαρπέλου

Γαλλία: Βασιλική Μουγκού

Αυστρία: Βένια Χρονοπούλου

Ρωσία: Αρετή Καρατζά

Κολοκοτρώνης: Γιάννης Κωνσταντάς

Τραγούδι: Μαρία Τσεχερίδου

Τραγούδι: Γιώργος Πανουτσακόπουλος

Κιθάρα: Κυριάκος Μαραγκός

1. Έναρξη

2. Καλήν Εσπέραν Αφεντάδες (τραγούδι)

3. Το ’21

4. Θούριος

5. Η Παρέα του Καραγκιόζη

6. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Α’ Μέρος)

7. Ο Ερχομός του Όθωνα

8. Φίλοι και Αδέρφια (τραγούδι)

9. Οι Μεγάλες Δυνάμεις (Β’ Μέρος)

10. Το Άγαλμα

11. Επινίκια

12. Λαέ μη Σφίξεις άλλο το Ζωνάρι

(τραγούδι)

Υπεύθυνοι καθηγητές

Βασίλης Κουτές

Νίκη Παπαγιαννοπούλου

Σκηνικά

Βασίλης Φραντζής

 

 

 

 ΕΠΕΤΕΙΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 ΣΤΗ ΔΑΦΝΗ

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η γιορτή της 25ης Μαρτίου στη Δάφνη. Την παραμονή το βράδυ έγινε η καθιερωμένη λαμπαδηδρομία και αρκετοί λαμπαδηδρόμοι με αναμμένους τους πυρσούς διέσχισαν το χωριό και κατέληξαν απέναντι στη ράχη.Ακολούθησε η φωταγώγηση του 1821 και η ρίψη πυροτεχνημάτων. Το θέαμα ήταν φανταστικό και οι Δαφναίοι το απόλαυσαν από τα μπαλκόνια τους και από την πλατεία του χωριού.

 

Την επομένη μετά τη δοξολογία έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη Δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Δάφνης κα. Βενετία Κοντάκου και ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων από τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.

Στη συνέχεια παρέλασαν όλα τα σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) και οι παρευρισκόμενοι καμάρωσαν και χειροκρότησαν τις μαθήτριες και τους μαθητές της Δ.Ε. Παΐων.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο καθηγητής κ. Βασίλειος Κουτές, που είχε ορισθεί τελετάρχης.

Ακολούθησε ο Αγώνας Δρόμου των 1.821 μ. παλιό έθιμο που αναβίωσε ο Σύλλογός μας.


Στον Αγώνα Δρόμου φέτος έλαβαν μέρος οι παρακάτω 18 δρομείς (17 άνδρες και 1 γυναίκα η οποία και τερμάτισε).

1. Ασημακόπουλος Γεώργιος

2. Βενγκάι Ανδρέας

3. Βενγκάι Βύρωνας

4. Ζορμπάς Τόνυ

5. Μαλλή Ουρανία

6. Μαλλής Ευάγγελος

7. Μπακάλης Ανδρέας

8. Μπακάλης Γεώργιος

9. Μπέκιος Γεώργιος

10. Μπομέ Αιμίλιος

11. Νούσης Ερίων

12. Παπακανέλλος Χρήστος

13. Σατολιάς Φώτης

14. Τσιρώνης Θεόδωρος

15. Φελεμέγκας Γεώργιος

16. Χριστόπουλος Διονύσης

17. Χριστόπουλος Κων/νος

18. Χριστόπουλος Παναγιώτης

Οι δρομείς ξεκίνησαν από τον Άγιο Νικόλαο και τερμάτισαν στην πλατεία.

Νικητές:

1ος Μπομέ Αιμίλιος

2ος Μπακάλης Γεώργιος

3ος Παπακανέλλος Χρήστος

Σ’ όλους τους συμμετέχοντες δρομείς απονεμήθηκαν μετάλλια (προσφορά του Συλλόγου) ενώ στους 3 πρώτους νικητές δόθηκαν και χρηματικά έπαθλα (προσφορές του Αντιδημάρχου Κώστα Ασημακόπουλου, του Συλλόγου Δαφναίων και του Δημ. Συμβούλου Ανδρέα Παϊκόπουλου).

1ος Νικητής 200€

2ος Νικητής 150€

3ος Νικητής 100€

Τα βραβεία και τα μετάλλια απένειμαν: ο Αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Κώστας Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δαφναίων Παναγιώτης Λάππας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων Ανδρέας Παϊκόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Δάφνης Κώστας Λαζανάς, ο Διευθυντής Λυκείου Δάφνης Γιάννης Μπουσιούτης, η Διευθύντρια Γυμνασίου Δάφνης Κων/να Παπαγγελοπούλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημ. Σχολείου Δάφνης Νίκος Μαραγκός, ο Αντ/δρος του Συλλόγου Γεώργιος Σπηλιόπουλος και τα μέλη του Τ.Σ. Δάφνης Μαρία Νικολετοπούλου -

Παπαδημητρίου και Άγγελος Καυγάς.

Ευχαριστούμε τις νέες και τους νέους που συμμετείχαν στην Λαμπαδηδρομία και όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της Λαμπαδηδρομίας και τη φωταγώγηση του 1821.

Επίσης ευχαριστούμε τον Γυμναστή κ. Βασίλη Κουτέ για τη βοήθεια που μας παρείχε για την οργάνωση και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα δρόμου των 1.821 μ.

 ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ στις 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

 ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ στις 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

 

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου 2012 ημέρα Παρασκευή στο κέντρο “Χίλια Αστέρια”.

Ξεκινήσαμε την όλη διαδικασία με επιφυλακτικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης (περικοπή μισθών, συντάξεων, χαράτσια κ.λ.π.) αλλά και κάποιων απρόοπτων γεγονότων. Όμως επικοινωνώντας με φίλους και συμπατριώτες μάς διαβεβαίωναν όχι μόνο για τη δική τους συμμετοχή, αλλά και ότι θα έκαναν προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων. Οι προσπάθειες των μελών του Δ.Σ. αλλά και των συμπατριωτών μας είχε το ανάλογο αποτέλεσμα. Πάνω από 300 άτομα, όλων των ηλικιών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και φώναξαν παρών. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά όπου όλοι μας και ιδιαίτερα οι νέοι, βάζοντας στην άκρη τα όποια προβλήματα ήπιαμε λίγο παραπάνω, το κέφι έφτασε στο ζενίθ και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες. Η λαχειοφόρος αγορά περιείχε πολλά και πλούσια δώρα τα οποία ήταν προσφορές συμπατριωτών και φίλων επιχειρηματιών από την Αθήνα και τη Δάφνη. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμαστε υγεία αλλά και καλές δουλειές για να μπορούν και στο μέλλον να κάνουν τις προσφορές τους. Δώρα προσέφερε και ο Σύλλογός μας. Ευχόμαστε σε όσους κέρδισαν τα φλουριά της πρωτοχρονιάτικης πίτας που κόψαμε αλλά και τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς να είναι πάντα στη ζωή τους τυχεροί. Ο ετήσιος χορός πέραν του συμβολικού του χαρακτήρα είναι ένα αντάμωμα συμπατριωτών, όπου μπορούμε να συναντήσουμε φίλους και συμπατριώτες, που έχουμε αρκετό καιρό να τους δούμε. Επίσης η συμμετοχή των συμπατριωτών μας σε κάθε εκδήλωση του Συλλόγου δίνει στα μέλη του Δ.Σ. δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο τις περαιτέρω δραστηριότητες. Την εκδήλωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς, ο πρώην Δήμαρχος Νίκαιας Βασίλης Τράπαλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καλαβρύτων και ευεργέτης του Συλλόγου μας Ανδρέας Παϊκόπουλος, ο Πρόεδρος της Π.Ε. και πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Λυκό σιος Τσώτος και Μαριάνθη Χρονοπούλου,

η Πρόεδρος του Συλλόγου Σειρραίων Αθήνας και κοσμήτωρ της Π.Ε. Δήμητρα Κωνσταντινίδη, ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Πευκιωτών Αθήνας Κώστας Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παγκρατιωτών Αθήνας Σπύρος Κατσουλιέρης, ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων Δ.Ε. Παΐων και Πρόεδρος του Συλλόγου Γ. & Κ. Λυκείου Δάφνης Νίκος Φελεμέγκας, το μέλος του Τ.Σ. Δάφνης Άγγελος Καυγάς, το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε. Αναστασία Μπαλασοπούλου, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας Ανδρέας Παναγόπουλος, η Πρόεδρος των Γυναικών Μαγούλας και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας Σπυριδούλα Παναγοπούλου. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Παναγιώτης Λάππας, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους μεταξύ άλλων είπε ότι οι Σύλλογοι πέραν των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των καταστατικών υποχρεώσεων τώρα με τους καλλικρατικούς Δήμους που τα χωριά μας τείνουν να ερημώσουν, πρέπει να στραφούν και στα κοινωνικά θέματα και να είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας.

 

 

 

 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΔΑΦΝΗΣ 2012